Distribuerat ledarskap över organisations- och systemnivåer: förekomst, former och förutsättningar för attraktiva och hållbara arbeten i äldreomsorgen

Oro för framtidens äldreomsorg har drivit fram ledarskapsreformer som syftar till att mobilisera medarbetarnas engagemang och arbetets attraktivitet. Distribuerat ledarskap, där ansvar fördelas och delas mellan teammedlemmarna, har blivit allt vanligare. Trots detta finns det begränsad kunskap om och hur organisatoriska förhållanden påverkar chefers och medarbetares motiv, strategier, förmåga och förutsättningar att anta och distribuera inflytande och kontroll över beslut i vardagsarbetet

Projektperiod: 2020-05-01 - 2023-10-30
FoU-program: 4/2019

Friskfaktorer

Arbetsbelastning

Hållbart arbetsliv

...

Syfte

Studien syftade till att identifiera former av distribuerat ledarskap inom äldreomsorgen samt dess samvariationer och betydelser för attraktivitet i arbetet, hälsorelaterad hållbarhet och engagemang. I studien undersöktes: (1) Om organisatoriska förutsättningar, organisering och ledarskapspraktiker med distribuerat inflytande över vardagliga beslut ökar attraktivitet och hållbarhet i arbetet; (2) Betydelser av lärandeklimat- och personalcentrerat stöd över organisation- och systemnivåer.

Genomförande

Projektet har haft en kvantitativ och en kvalitativ ansats som alltmer integrerades. Medarbetarenkät distribuerades till alla äldre (55+), anställda i Göteborgs Stad (2019, 2021) och Umeå kommun (2020). Chefsenkät distribuerades i Göteborgs Stad och i ett slumpmässigt urval av 33 kommuner 2020 och 2021. Den kvalitativa datainsamlingen med intervjuer och observationer har skett under 2021-2023 vid 10 enheter i fem kommuner samt med strategisk utvecklingsledning i 14 kommuner under 2021 och 2023.

Resultat

Olika former av DL identifierades: dialogorienterat, värde– och idéorienterat, lärande, resursorienterat eller dumpande. Trots utmanande förutsättningar (org stöd och samverkan) samvarierar DL med kapabilitet för anställda, brukare och chefskap samt motivation att stanna kvar och jobba längre, att kunna arbeta trots högre ålder och/eller hälsoproblem. Synergier fanns mellan stärkta relationer i arbetsgruppen, viljan till delaktighet, engagemang, arbetstillfredsställelse, attraktiv arbetsplats.

Charlotta Dellve

professor,

Göteborgs universitet