Kollektivtrafik är en central funktion i samhället med hög prioritet när det gäller att upprätthålla verksamhet i kristider. Under Coronapandemin fortsatte kollektivtrafiken att vara i drift, vilket medförde att bussförare mötte resenärer på nära håll och riskerade att smittas av coronaviruset på arbetet. I detta projekt har konsekvenserna för bussförares arbetssituation inom kollektivtrafiken belysts ur flera perspektiv.
Risk
Arbetsbelastning
Hot och våld
...
Syftet med studien var att undersöka hur arbetslivet, arbetsmiljön och hälsan hos bussförare har påverkats av Coronapandemin. I studien är fokus på bussförare, men även de regionala kollektivtrafikmyndigheternas (RKM) och bussföretagens erfarenheter inkluderades för att få en bred bild av förarnas situation och orsakerna bakom deras upplevelser.
Datainsamlingen genomfördes i två omgångar där den första omgången skedde under pågående pandemi, hösten 2020 och våren 2021 och den andra omgången genomfördes efter pandemin, hösten 2022 och våren 2023. Datainsamlingen har skett med webbenkäter och genom intervjuer med bussförare, bussföretag och RKM. Dessutom genomfördes blodprovstagning bland bussförare i Stockholm våren 2021 för att avgöra hur stor andel av förarna som smittats av SARS-CoV-2 virus.
Den övergripande slutsatsen från projektet är att Coronapandemin har haft negativa effekter på bussförarna i form av smittspridning och oro för smitta, parallellt med det faktum att grundläggande arbetsvillkor och arbetsmiljöfrågor har varit problematiska under en längre tid. Studien belyser vikten av att förstå och förbättra bussförarnas arbetsmiljö och hälsa, särskilt i krissituationer.
Senior forskare,
Statens Väg och transportforskningsinstitut