Kompetensförsörjning är en stor utmaning för Sveriges kommuner. Bristande arbetsmiljö bidrar till det och leder till sjukfrånvaro och dåligt välbefinnande. Ett aktivt systematiskt arbetsmiljöarbete(SAM) pekas ut som en lösning för att hantera problemen. I dagsläget präglas dock SAM av årliga mätningar och fokus på brister. Det saknas kunskap om hur SAM ska utföras för att fokusera på hur friskfaktorer på organisationsnivå ska uppnås. Vi saknar målindikatorer som är möjliga att mäta och följa upp
Friskfaktorer
Utvärdering och uppföljning
Systematiskt arbetsmiljöarbete
Projektet syftar till att testa och utvärdera en praktisk metod för hur det systematiska arbetsmiljöarbetet kan växlas upp från nuvarande tyngdpunkt på kartläggning av brister till strävan efter mål med friskfaktorer i fokus. Vi föreslår att GAS-metoden (Goal Attainment Scaling) kan hjälpa organisationer att formulera ett konkret, skräddarsytt önskvärt läge relaterat till specifika insatser och därigenom följa upp samt driva förbättringsarbete av friskfaktorer.
I samarbete med 2 kommuner kommer vi samskapa och implementera en GAS-metod som en del av deras SAM. För utvärdering kommer en blandad metodansats att användas. Prioriterade friskfaktorer kommer att identifieras och framgångsrika praktiker för adressering av dessa att kartläggas. Effekterna för arbetsmiljön testas genom jämförelser mellan GAS-metoden och kontrollfall. Genom djupgående intervjuer kommer vi att undersöka uppfattningar om GAS-metoden bland olika aktörer.
Detta projekt kommer att identifiera friskfaktorer på organisatorisk nivå som prioriteras och kartlägga framgångsrika strategier för att uppnå mål för dem. Det förväntade resultatet är utveckling av en systematisk, participatorisk och praktisk metod som möjliggör engagemang i initiativutveckling och målsättning samt uppföljning av friskfaktorer som en del av SAM. Utvecklat verktyg kommer att vara fritt tillgängligt online på partners webbplats, vilket möjliggör dess användning i kommuner.
Professor,
Karolinska Institutet