Att främja ett hållbart lärararbete i socioekonomiskt utsatta områden.

Antalet anmälningar av allvarliga hot och våld i skolan har ökat kraftigt och värst utsatta, enligt nationell statistik, är lärare i fritidshem. I denna lärargrupp ökar också antalet stressrelaterade sjukskrivningar och sjukfrånvaro relaterade till olyckor eller brister i arbetsmiljön. Fritidshemslärarna är alltså en särskilt utsatt grupp i skolans värld, särskilt i socioekonomiskt utsatta områden där kriminella samhällsrörelser, hot och våld också riskerar att komma in på skolområdet.

Projektperiod: 2025-08-15 - 2028-08-15
FoU-program: FoU-projekt Arbetsmiljö, augusti 2024

Förebygga

Risk

Arbetsbelastning

...

Syfte

Lärarnas utsatta och riskfyllda arbetssituation i utsatta områden kan påverka deras hälsa och sannolikt även relateras till de höga sjukskrivningstalen. Dock saknas vetenskapligt förankrad kunskap om vilka de mest frekvent förekommande riskerna är och hur de (kan) hanteras. Syftet är därför att bidra med kunskap om lärarnas vardag, vanligt förekommande arbetsmiljörisker och hur riskerna kan förebyggas och minimeras för fritidshemslärare för att göra yrket fysiskt och psykosocialt hållbart.

Genomförande

Dels kommer berättelser om arbetsmiljörisker att samlas in från fritidshemslärare över hela landet för att kunna kartlägga fenomenet på nationell nivå. Fokus är beskrivningar av situationer av utsatthet, hur situationerna har påverkat deras arbetsmiljörelaterade hälsa och idéer om hur risker kan förebyggas. Dels kommer intervjuer att genomföras med skolledning och lärargrupper i socioekonomiskt utsatta områden, där utsatthet, hot och våld verkar vara vanligt förekommande.

Resultat

Projektet förväntas bidra med detaljerade bilder av lärares arbetssituation nationellt och i utsatta områden samt vetenskapliga svar på hur skolledare kan organisera för en arbetsmiljö som främja god arbetsrelaterad hälsa. Fritidshemmens potential är stor i utsatta områden, men det krävs en arbetssituation som gör yrket fysiskt och psykosocialt hållbart för lärarna. Projektet fyller därmed inte endast en vetenskaplig kunskapslucka utan är sannolikt även nödvändigt ur ett arbetsmiljöperspektiv.

Helena Ackesjö

PhD,

Linnéuniversitetet