Engineered T cells for regenerative cancer therapy

Så kallade T-cellsterapi (T-celler är celler i immunförsvaret som är specialiserade på att döda cancerceller) har visat sig vara ett sätt att behandla cancer. Att gynna de cellerna är en metod som bland annat använts på patienter med malignt melanom. Men cancerceller utsöndrar samtidigt ämnen som stänger av T-cellerna. Projektet har testat om T-celler kan förändras med genterapi för att bättre motstå de ämnen från cancercellerna som hindrar och skadar dem. Forskarna inledde en studie på ett litet antal patienter som blev framgångsrik.

Projektperiod: 2011-01-01 - 2015-12-31
FoU-program: Regenerativ medicin

Implementering

Tumörsjukdomar

Syfte

Projektets mål var att etablera T-cellsterapi för cancerbehandling i Sverige. Projektet har testat antagandet att T-cellerna kan förändras med genteknik så att de överlever cancercellernas immunhämning.

Genomförande

T-celler togs fram från blodprov och behandlades med genteknik i odlingsskålar. Särskilda gener fördes in i T-cellerna, vilket gjorde att de började tillverka proteiner som hjälpte dem att känna igen cancerceller och förbli aktiva trots de immunhämmande substanser som utsöndras av tumören. T-celler som behandlas med tekniken dödar de flesta cancercellerna i en odlingsskål inom en timme. Projektet tog fram säkra och effektiva metoder för att få fram sådana celler så att behandlingsmetoden kunde prövas på cancerpatienter. En första klinisk studie på fjorton svårt sjuka cancerpatienter genomfördes.

Resultat

Projektet spelar en viktig roll för att etablera så kallad regenerativ medicin, metoder där man använder kroppens egen förmåga att läka och motverka sjukdom, mot cancer. Ett resultat är att behandling med genmanipulerade T-celler har prövats på cancerpatienter. Den inledande studien visar att så kallad CAR T-cellsterapi var säker och dessutom framgångsrik hos sex av totalt fjorton patienter, trots att de var svårt sjuka. I flera fall förbättrade också T-celllsterapin utsikterna med cellgiftsbehandling. Studien ger nya kunskaper om regenerativ cancerterapi och bidrar till bildandet av en särskild expertgrupp inom området. Resultaten sprids bland annat via vetenskaplig publicering.

Angelica Loskog

Professor, PhD,

Uppsala universitet