Utveckling av god praxis för säker mögelsanering

Byggarbeten sker ofta i byggnader som har fuktskador och mögel. Möglet kan påverka luftvägarna och framkalla sjukdomar. Projektet tar fram råd och rekommendationer för att mögelsanering och ROT-arbeten där man kommer i kontakt med mögel ska bli säkrare.

Projektperiod: 2011-01-01 - 2014-09-01
FoU-program: 4/2010

Förebygga

Risk

Syfte

Projektets syfte är att ta fram råd och rekommendationer för säkrare arbete med mögel i byggnader. Riktlinjerna ska vara konkreta och användbara i det dagliga arbetet. De ska bidra till att arbetsmiljön förbättras, att mögel och mögelgifter inte sprids samt att arbetet utförs med miljöanpassade, effektiva och ekonomiska metoder.

Genomförande

Projektet besöker arbetsplatser där mögel förekommer och mögelsanering utförs. Prov tas på förekomsten av mögel i luft och material. Det ger en bild av var problemet finns. Eftersom det finns upp till 300 000 mögelarter och mängden mögelgift varierar med förhållandena på platsen används en generell metod för riskbedömning utifrån tidigare kunskaper om möglets hälsorisker. Mögelsanering påminner om asbestsanering och gällande riktlinjer för asbestsanering kommer också att anpassas till mögelsaneringsarbete av de projektansvariga.

Resultat

Projektet samarbetar med arbetsmarknadens parter och ROT-utskottet i Byggmästarföreningen, Östra Sverige. Resultat och rekommendationer blir därför konkreta och direkt användbara på arbetsplatserna. Resultaten kommer att spridas i såväl skriftlig som muntlig form (under möten).

Ann-Beth Antonsson Lundberg

Gruppchef, Adj prof, Tekn Dr,

IVL Svenska Miljöinstitutet AB