Lärare har en arbetsmiljö där både hot och våld kan förekomma. De arbetar i en stressfylld arbetsmiljö och ska samtidigt bygga upp goda relationer till eleverna. Goda relationer mellan lärare och elever är en förutsättning för elevernas studiemiljö, men också för lärarnas arbetssituation. Syftet med projektet var att få bättre förståelse för hur lärare och elever bygger relationer i skolmiljön, vilket kan skapa en bättre utbildnings- och arbetsmiljö. Studien visar bland annat att det är viktigt att bygga relationer för att tidigt fånga upp hot, våld och kränkningar.
Förebygga
Hot och våld
Arbetsorganisation
Syftet med studien var att undersöka hur lärare och elever bygger relationer och hur sådana relationer kan användas för att förebygga hot, våld och liknande problem i skolmiljön.
Projektet studerade lärares och elevers samspel genom observationer på en högstadieskola där problem tidigare förekommit, men stämningen förbättrats, för att kunna undersöka vilka faktorer som var avgörande för förbättringen. Forskarna studerade de vardagliga relationerna mellan elever och lärare och hur dessa byggdes upp och upprätthölls. Förutom miljöobservationer delade de även ut enkäter till elever och genomförde intervjuer med elever, lärare och skolledning. Intervjuerna skedde löpande och fältarbetet var uppdelat i perioder för att få kunskap om hur relationerna utvecklades under tid. Hela projektet pågick i två år.
Studien ökar kunskapen om relationsarbete i skolmiljö, vilket kan leda till bättre relationer samt bättre utbildnings- och arbetsmiljö. Resultaten visar att relationer som byggs och upprätthålls mellan personal och personal och elever är viktiga för att fånga upp hot, våld och kränkningar innan de blir för omfattande. Förutom relationerna var skolans fysiska rum och enskilda personers uppfattningar viktiga. Studien ger också teoretiska bidrag till diskussionen om skolan som ett socialt system. Resultaten sprids via facktidskrifter, press, sociala medier, seminarier med mera.
Docent,
Högskolan i Gävle