Att utsättas för mycket buller kan öka risken för hjärt-kärlsjukdom. Forskarna bakom projektet undersökte om det gällde för såväl hjärtinfarkt som stroke. De ville också ta reda på om risken är annorlunda för dem som har nedsatt hörsel samt undersöka hur effektiva hörselskydd är. Kunskaperna från projektet ger bättre förebyggande insatser mot hjärt-kärlsjukdom och bullerskador.
Risk
Buller
Forskarna skulle undersöka vilket buller arbetare på pappersbruk utsätts för och vilken roll det spelar för deras hälsa. De skulle också undersöka hur effektiva hörselskydd är och om bullerskador påverkar risken för hjärt-kärlsjukdom.
Projektet har utgått från registerdata om anställda vid pappersbruk. Forskarna har genomfört intervjuer både enskilt och i grupp för att bland annat undersöka tidigare bullerexponering. De har också gjort bullermätningar, hämtat in enkätsvar och data från Afa Försäkrings skadedatabas samt dödsorsaksregistret och patientregistret.
Mätningarna av hörselskydds effekt kunde inte genomföras på grund av att pandemin pågick under projekttiden. Risken för hjärtinfarkt ökar, visar studien, om man regelbundet utsätts för buller på nivåer över 90 dBA. Sambandet mellan buller och stroke var svagare. Hur hörselskador påverkar risken för hjärtkärlsjukdom är oklart men studien visar att nedsatt hörsel i alla fall inte ökar risken för hjärtinfarkt. Resultaten sprids bland annat via en särskild rapport och vetenskaplig publicering.
Universitetssjukhusöverläkare,
Göteborgs universitet