Kan man mäta vibrationsskador i blodet?

I arbetslivet blir det allt vanligare med vibrationsskador. Ofta är det yngre som drabbas. Det saknas kunskap om exakt vad som sker i kroppen när blodkärl och nerver skadas av vibrationer. Projektet undersökte det samt om det finns så kallade biomarkörer för vibrationsskador – en halt av något ämne i blodet som kan användas för att ställa diagnos.

Projektperiod: 2017-11-01 - 2023-03-31
FoU-program: 2/2017

Metoder, verktyg och utrustning

Vibrationer

Syfte

Studien skulle ta reda på vilka ämnen i blodet som påverkas på grund av en vibrationsskada på nerver och blodkärl. Dessutom skulle forskarna ta reda på om sådana så kallade biomarkörer kan användas för att diagnosticera vibrationsskador.

Genomförande

Forskarna tog blodprov på 100 patienter som undersöktes för vibrationsskador. De analyserade deras blod och jämförde det med blodet från ett antal friska personer. De letade bland annat efter tecken på inflammation och nervskador i blodet.

Resultat

Vibrationsskadade visade sig ha högre halter av ämnet trombomodulin i blodet. Det gällde även patienter med så kallade vita fingrar. Det var dock så pass stor spridning mellan patienterna att enbart blodprov knappast kan användas för diagnos. Projektet ger dock nya kunskaper om vad som sker i kroppen hos vibrationsskadade patienter. Resultaten sprids bland annat via vetenskaplig publicering.

Catarina Nordander

Överläkare, adjungerad professor,

Lunds universitet