Mätmetodik, bedömning och åtgärder av högfrekventa vibrationer för minskade vibrationsskador

Vibrationsskador är den vanligaste godkända arbetsskadan. Maskiner och verktyg som vibrerar och man håller i händerna, till exempel mutterdragare och tandläkarverktyg, kan ge sådana skador. Projektet har tagit fram en metod för mätning av högfrekventa vibrationer så att det blir möjligt att köpa in och använda de verktyg och maskiner ger minst risk för vibrationsskador. Forskarna har också tagit fram ett särskilt vibrationsskyddande material.

Projektperiod: 2018-09-01 - 2022-12-31
FoU-program: 2/2018

Risk

Metoder, verktyg och utrustning

Vibrationer

Syfte

Projektet skulle ta fram sätt att mäta högfrekventa vibrationer så att det blir möjligt att köpa in och använda så lågvibrerande verktyg och maskiner som möjligt. Målet var minskade vibrationsskador.

Genomförande

Forskarna mätte och definierade vibrationsstötar och ultravibrationer. De tog fram sätt att få fram värden för vibrationstoppar. De tog också fram särskilda beräkningar för detta. De utvecklade även en särskild vibrationsdämpande stoppning som man kan klä in handtag på vibrerande verktyg och maskiner med.

Resultat

Resultaten från projektet har lett till ändringar i EU:s maskindirektiv – som numera kallas maskinförordning. Enligt förordningen ska numera även vibrationsstötar deklareras. Endast produkter som lever upp till kraven i förordningen får säljas i Europa. Projektgruppen har också tagit fram ett material som kraftigt minskar vibrationsstötar. Materialet har testats på flera stora företag. Resultaten sprids bland annat via konferenser, artiklar och en rapport.

Hans Mikael Gilbert Lindell

Lic. Eng.,

RISE IVF AB