Fallolyckor bland vårdpersonal är vanligt förekommande, men har inte ansetts som en prioriterad fråga inom vården trots att de statistiskt sett utgör nästan en tredjedel av alla godkända arbetsolyckor i arbetslivet. Inte bara fall från höjd, utan även fall på samma nivå ger ofta långa sjukskrivningar (längre än genomsnittet för alla arbetsskador) och medicinsk invaliditet. Cirka 30 % av alla fallolyckor i arbetslivet inträffar inom vård och omsorg enligt statistik från Afa Försäkring.
Förebygga
Risk
Metoder, verktyg och utrustning
...
Syftet var att utveckla och testa en metodik som bygger på verktyg och arbetssätt för att reducera kända faktorer som leder till fallolyckor bland personal inom vården. Projektets mål är att minska fallolyckorna genom att utveckla stöd för olika aktörer och funktioner att bidra med insatser för att minska åtminstone de vanligaste orsakerna till fallolyckor, samt att personalen på olika typer av vårdinrättningar ska kunna använda denna metodik i sitt dagliga arbete för att förebygga fallolyckor.
För att svara på våra specifika frågeställningar har en sammanhållen metodik tagits fram vilken bygger på flera olika typer av vanligt förekommande metodiker som används inom arbetsmiljöområdet: 1) intervjuer, 2) workshops och 3) checklistor. Projektet satte som ett mål att inkludera tre vårdorganisationer, deras ledning/stab och även övriga aktörer som är viktiga för att förebygga att fallolyckor inträffar; fastighetsförvaltning- och service, lokalvård samt inköps- och upphandlingsenheter.
Resultatet av projektet visar att olika aktörer inom vården, exempelvis städ- och lokalvård samt fastighetsavdelning har god kännedom om konkreta och handfasta åtgärder som kan användas för att minska risker för fallolyckor. Vidare har projektet utvecklat en manual för hur vårdavdelningar kan arbeta med riskbeteenden och säkra beteenden för att minska fallolyckor. En workshopsmetodik har utvecklats där bl.a. piktogram används för tydliggörande av olika risksituationer för fall.
Projcet Manager,
IVL Svenska Miljöinstitutet AB
Stick- och skärskador är vanliga inom vården, men statistiken är bristfällig. 2005 råkade fyra av fem av Vårdförbundets anställda ut...
Förebygga
Risk
Metoder, verktyg och utrustning