Vårdpersonal drabbas ofta av belastningsskador i nacke, axlar, armar och rygg. Vanliga orsaker är hög fysisk och mental arbetsbelastning, lyft eller förflyttningar, som när vårdpersonal hjälper en vårdtagare med en personförflyttning. Vi behöver ökad kunskap om metoder för riskbedömning och effektiva åtgärder för säkra personförflyttningar samt hur dessa kan implementeras och tillämpas i ett systematiskt säkerhetsarbete inom svensk hälso- och sjukvård och omsorg.
Förebygga
Arbetsbelastning
Metoder, verktyg och utrustning
...
Syftet med projektet som genomfördes inom hälso- och sjukvård samt omsorg var att: • utveckla och utvärdera en riskbedömningsmetod för vårdpersonals exponering för fysisk belastning vid personförflyttningar. • undersöka vad som är kärnkomponenter i verksamhet och i utbildning för att skapa säkra personförflyttningar. • utveckla och utvärdera metodiker för säkra personförflyttningar på både individ- och organisationsnivå.
I projektet översattes, psykometriskt prövades och implementerades riskbedömnings-instrumentet TilThermometer vid vårdavdelningar för bedömning av fysisk belastning vid personförflyttningar av vårdpersonal. I en co-design studie fick vårdpersonal reflektera kring kunskap som behövs för säkra personförflyttningar. Vårdenheter deltog i en kluster randomiserad kontrollerad studie (RCT) där metodiker för säkra personförflyttningar jämfördes. I en intervjustudie utforskades deras erfarenheter.
TilThermometer finns nu tillgängligt på svenska med goda psykometriska egenskaper. Vårdpersonal (n=54) rapporterade stor nytta av riskbedömningar och en riskprofil kunde erhållas för de 17 vårdavdelningarna. I co-design studien (n=24) identifierades 12 komponenter för säkra personförflyttningar i verksamhet och utbildning. Analysarbete kvarstår för RCT där metodiker för säkra personförflyttningar jämfördes vid 47 vårdenheter och för den kvalitativa studien om vårdpersonalens erfarenheter (n=25).
Biträdande professor, Ergonom/leg fysioterapeut,
Region Östergötland