Safewards - Att förebygga och hantera hot och våld i psykiatrisk heldygnsvård

Personal i psykiatrin hör till de yrkesgrupper som är mest utsatta för hot och våld. Därför var idén att öka tryggheten i psykiatrisk heldygnsvård genom att stödja och följa införandet av programmet Safewards. Programmet förväntas bidra till att minska förekomsten av hot och våld samt tvångsåtgärder. I Safewards beskrivs tio proaktiva och kostnadseffektiva insatser som personal kan använda för att skapa en tryggare avdelningsmiljö.

Projektperiod: 2020-02-01 - 2023-12-31
FoU-program: 4/2019

Förebygga

Risk

Hot och våld

...

Syfte

Syftet var att studera införandet av Safewards i svensk kontext. Frågeställningarna var: 1. Hur uppfattar personalen införandet av, och nyttan med, Safewards? 2. Hur uppfattar patienter sociala inkluderingen och känslan av trygghet efter införandet av Safewards? 3. Har införandet av Safewards skett metodtroget? 4. Har Safewards påverkat förekomst av våld och tvångsåtgärder? Frågeställning 1 och 2 skulle besvaras och datainsamlingen för att besvara 3 och 4 skulle påbörjas under projekttiden.

Genomförande

Översättningen av Safewards gjordes och finns på en hemsida. Femton psykiatriska heldygnsavdelningar ingår i studien. Personal, chefer och patienter i psykiatrisk heldygnsvård har intervjuats och observationer har gjorts av det synliga arbetet med Safewards. Hot och våld mot personal har dokumenterats, data om tvångsåtgärder har samlats in och intervjumaterialet har analyserats. Två svenska artiklar om Safewards har skrivits för att stödja implementeringen i Sverige.

Resultat

Delstudien om personalperspektivet visade att införandet av Safewards kräver motiverad personal och engagerade chefer. Safewards bidrar till att sätta ord på tidigare tyst kunskap och skapar en struktur för det vardagliga omvårdnadsarbetet. Delstudien om patientperspektivet bekräftar tidigare forskning om att patienternas delaktighet är viktig i förebyggande program. Kommunikation med patienter kan ge idéer till anpassning av Safewards men också till arbetet med att skapa trygga avdelningar.

Veikko Pelto-Piri

Forskare,

Region Örebro län