Säkrare diagnoser och bättre behandling har gjort att allt fler överlever cancer. Många av dessa canceröverlevare vill gå tillbaka till arbetet men både sjukdomen och behandlingen kan orsaka fysiska och psykiska besvär som gör det svårt att arbeta. Forskning saknas om hur svårighet att äta, förlust av muskelmassa och stress påverkar arbetsförmågan. En studie av canceröverlevare som arbetar igen kan ge ökad kunskap om vad som underlättar respektive hindrar återgång i arbete efter cancer.
Arbetsförmåga
Förebygga
Arbetsåtergång
Projektet ska undersöka återgång till arbete hos canceröverlevare, klarlägga medicinska faktorer och vilka av patienterna rapporterade faktorer som hindrar eller underlättar en återgång till arbete.
Patienter rekryteras från 3 universitetssjukhus. Det planeras att totalt följa cirka 500 patienter varav 250 av dessa beräknas vara canceröverlevare i arbetsför ålder. De canceröverlevare som studeras är patienter som behandlats för olika typer av huvud- och halscancer. Uppföljning sker vid 7 tillfällen under 2 år för varje patient. I projektet ingår även att genomföra intervjuer där bland annat analyseras patienternas tankar kring behov av rehabilitering, sjukskrivning och arbete.
Projektet förväntas kunna identifiera vilka fysiska, psykiska, sociala och medicinska faktorer som gör det lättare för canceröverlevare att återvända till arbetet. Den kunskap projektet genererar väntas kunna användas för att skapa bättre rehabiliteringsinsatser och därigenom bidra till att fler personer som överlever cancer kan arbeta igen
Uppsala universitet