Psykisk ohälsa är den vanligaste orsaken till sjukfrånvaro idag. Det är vanligt att personer med psykisk ohälsa också lider av smärtproblem men det saknas ofta en sammanhållen behandling. Detta trots att personer med denna samsjuklighet har större grad av besvär och sämre prognos. Genom ett integrerat perspektiv kan behandlingen riktas in på faktorer som delas av båda sjukdomstillstånden, särskilt känsloreglering och kognitiva och beteendehanteringsstrategier.
Implementering
Utvärdering och uppföljning
Psykiska sjukdomar och syndrom samt beteendestörningar
...
Tidigare har vi utvecklat och utvärderat en integrerad ’hybridbehandling’ för patienter med depression, ångest och långvarig smärta. Studierna visar lovande resultat. Det här projektet syftar till att utvärdera implementering och effekt av behandlingen när den ges i ordinarie vård: primärvård och specialiserad smärtvård.
En upprepad experimentell single-case AB studiedesign användes där varje deltagare fyllde i veckovisa dagböcker under baslinje (ingen behandling) och behandling, med uppföljning efter 1 år. Analysunderlaget utgjordes av 31 patienter som genomgick behandling och lämnade tillräckliga data. Psykologer utbildades i tre kursomgångar. Totalt 16 psykologer på 14 olika vårdenheter genom landet behandlade och lämnade kvalitativa och kvantitativa data om genomförande.
Deltagarna var i 40-års åldern, 48% var långtidssjukskriven och alla hade omfattande psykisk och somatisk ohälsa. Behandlingen visades genomförbar i ordinarie vård och patienterna var över lag nöjda. Resultaten visade lovande effekt för flertalet patienter och tydliga långtidseffekter för en tredjedel. Det fanns samband mellan effekt och grad av följsamhet. Psykologerna lyfte vikten av en gynnsam kliniska kontext och god egen kompetens.
professor,
Örebro universitet