Sjukfrånvaro bland fotgängare som skadas i trafiken efter fall respektive på annat sätt

Kunskapen är mycket begränsad om långsiktiga konsekvenser av olyckor bland fotgängare. I ett ”hela resan”-perspektiv är vi alla någon gång fotgängare vilket gör denna kunskap angelägen. I vägmiljö skadas årligen ca 3500 gående allvarligt i en fallolycka (alla åldrar), vilket är mer än 35 gånger fler än de som skadas allvarligt av ett motorfordon. Särskilt saknas kunskap om när och i vilken utsträckning olika skador som leder till sjukskrivning samt hur konsekvenserna varierar med typ av yrke.

Projektperiod: 2021-02-01 - 2024-01-31
FoU-program: 4/2020

Arbetsförmåga

Arbetsåtergång

Hälsoekonomi

Syfte

Det övergripande syftet är att generera både bredare och djupare kunskap om den framtida hälso- och arbetssituationen bland fotgängare i arbetsför ålder som skadats i en fallolycka i vägmiljö eller efter kollision med en annan trafikant.

Genomförande

Få tidigare studier har haft möjligheten att följa personer från skadetillfället över tid, där man också i analyserna kan ta hänsyn till tex yrke, tidigare sjuklighet, tidigare sjukfrånvaro, och sociodemografi. Genom att använda stora kompletta rikstäckande registerdata har det varit möjligt att inkluderande alla i arbetsför ålder (20-64 är) som respektive år var boende i Sverige. Flera prospektiva kohortstudier har genomförts.

Resultat

Fler kvinnor än män skadades som fotgängare. Omkring en femtedel hade ny sjukskrivning i samband med olyckan. Hälso-sjukvård och byggindustri hade de högsta odds ratiorna för sjukskrivning jämfört med andra grupper. Fotgängare och bilister hade mest extra sjukfrånvaro jämfört med sina respektive referenser efter olycka än andra trafikantgrupper. Kostnader för skador pga fall på snö och is bland män var högre än för kvinnor trots att kvinnor stod för en större andel av skadorna.

Emilie Friberg

Docent,

Karolinska Institutet