Workshop för att ta fram kliniska riktlinjer för kvantifiering av vibrationsskadors allvarlighetsgrad vid medicinsk kontroll inom företagshälsovård

Det har funnits ett behov av att uppdatera diagnostik, dokumentation och värdering av vibrationsskador i företagshälsovården. Projektet har bland annat tagit fram en metod för att bestämma hur allvarliga vibrationsskador är. Det kan ge bättre omvårdnad och förebyggande av vibrationsskador i arbetslivet.

Projektperiod: 2021-09-01 - 2022-09-01
FoU-program: 4/2020

Arbetsbelastning

Exponering

Vibrationer

Syfte

Projektet skulle uppdatera kunskaper och tillämpa nytillkomna sådana om hur vibrationsskador på nerver, kärl (så kallade ”vita fingrar"), bindväv samt muskler kan diagnostiseras, allvarlighetsbestämmas och dokumenteras. Särskilt i samband med att företagshälsovården gör medicinska kontroller med anledning av arbete med exempelvis vibrerande verktyg.

Genomförande

Forskarna startade med en litteraturgenomgång inom området. Sedan genomfördes ett arbetsseminarium med experter från Svensk företagshälsovård, handkirurger, vibrationsforskare och företrädare för Försäkringskassan och Afa Försäkring. Utifrån workshopen sammanställdes en uppdaterad vibrationsguide med en stadie- och allvarlighetsbedömning. Guiden sammanställdes och publicerades bland annat på webben.

Resultat

Projektet har resulterat i en manual för att dela in vibrationsskador i stadier samt en handlingsplan för sådana skador. Guiden kan bland annat användas av företagshälsovården för att göra jämförelser och bedömningar av vibrationsskador över tid. Information om guiden (”Företagshälsans guide för medicinsk kontroll vid hand- & armvibrationer i arbetslivet") har spridits via olika kanaler.

Tohr Karl Fritjof Nilsson

Docent,

Region Västernorrland