”Den självutredande sjuke” – en studie av administrativ belastning på försäkrade inom Försäkringskassans utredningar av arbetsförmåga

Arbetsförmågebedömningar har varit föremål för diskussion åtminstone sedan regeringsförklaringen 2006. Försäkringskassans utredningar om arbetsförmåga innefattar insatser av de sjuka försäkrade som utredningarna handlar om, inte minst i de utredningar som inbegriper försäkringsmedicinsk utredning. I samband med Försäkringskassans utredningar krävs insatser från de sjukförsäkrade. Insatser som kräver administrativ kompetens vilken är ojämlikt fördelad.

Projektperiod: 2024-09-01 - 2026-09-01
FoU-program: Postdoc Hälsa 2023

Implementering

Arbetsförmåga

Arbetsåtergång

Syfte

Detta projekt syftar till att systematiskt kartlägga de administrativa insatser som krävs av sjuka försäkrade i samband med utredningar om arbetsförmåga, både i förhållande till Försäkringskassan och sjukvården. Dessutom syftar projektet till att inventera de olika metoder och tekniker sjuka försäkrade använder sig av för att hantera kraven.

Genomförande

Syftet uppfylls genom dokumentstudier och intervjuer med sjuka försäkrade, tjänstemän på Försäkringskassan, samt sjukvårdspersonal. Relevanta dokument är utredningar, propositioner, lagstiftning, föreskrifter, samt Försäkringskassans interna vägledningsdokument och rutinbeskrivningar. Intervjuer genomförs med sjuka i olika yrkeskategorier och innefattar olika typer av sjukdomstillstånd samt relevanta skillnader som baseras på kön och graviditet.

Resultat

Projektet kommer att generera systematisk kunskap om den administrativa belastningen på försäkrade sjuka, samt variationer med hänsyn till yrkeskategori, typ av sjukdom, och kön. Olika sätt att hantera dessa belastningar kommer också att kartläggas. Kunskapen kommer att vara användbar för sjukförsäkrade, Försäkringskassan, samt sjukvården.

Johan Lars Nils Sandén

Fil. dr.,

Södertörn högskola