Psykisk ohälsa såsom depression, ångest samt därmed tätt förknippade psykosomatiska problem som stress och kronisk smärta debuterar tidigt i livet. Det är vanligt att problemen kvarstår eller återkommer genom livet och då –i mer eller mindre grad- påverkar arbetsförmåga. Vi vet att det finns skillnader människor emellan i hur mycket arbetsförmågan påverkas och det kan även finnas skillnader inom en och samma människa över tid. Om detta vet vi mindre.
Arbetsförmåga
Bakomliggande faktorer
Risk
Syftet med detta projekt är att förstå sambanden mellan psykisk ohälsa och sjukskrivning ur ett livsloppsperspektiv. Projektet kommer att kartlägga skillnader mellan -och inom- människor i hur den psykiska hälsan hänger ihop med sjukskrivning under livets gång samt vilka faktorer som predicerar dessa variationer. Strävan är att identifiera och förstå distinkta mönster av psykisk ohälsa och arbetsförmåga – från barndomen till pensionsåldern.
Vi kommer att använda en unik databas som följt över 1000 personers psykosociala anpassning från tio års åldern (1955) fram tills att de nu är 68 år. Dessa mångdimensionella data har länkats till registerdata, vilket gör det möjligt att se likheter och skillnader i förloppet av psykisk ohälsa i relation till sjukskrivning. Vi kommer också att intervjua personer som varit sjukskriven på grund av psykisk ohälsa, för att fördjupa förståelsen för deras sårbarheter och hanteringsstrategier.
Studiens resultat kommer framför allt att ha stor inverkan på utvecklingen av främjande och förebyggande insatser tidigt i livet, som kan påverka förloppet av psykisk och psykosomatisk ohälsa samt sjukskrivning genom arbetslivet. Resultaten kommer också att kunna användas för att utveckla insatser riktade till personer senare i livet, för att förebygga sjukskrivning och sjukersättning vilket förebygger social exkludering hos vuxna och äldre.
professor,
Örebro universitet
Psykisk ohälsa bland unga utgör en viktig samhällsutmaning idag, liksom långvarig sjukfrånvaro på grund av psykisk ohälsa. Kunskapsläget är dock...
Arbetsförmåga
Bakomliggande faktorer
Förebygga