Deltidssjukskrivning vid psykisk ohälsa som förebyggande åtgärd mot långtidssjukfrånvaro bland privatanställda

Att hamna i sjukfrånvaro på grund av nedsatt arbetsförmåga är ett betydande samhälls- och folkhälsoproblem idag. Det är känt att psykisk ohälsa står för en stor del av sjukfrånvaron, men det saknas kunskap om huruvida sjukskrivningarnas omfattning kan påverka framtida deltagande i arbetslivet.

Projektperiod: 2024-09-01 - 2027-09-01
FoU-program: FoU-program - Vägen till psykisk hälsa i arbetslivet

Arbetsförmåga

Bakomliggande faktorer

Förebygga

Syfte

Syftet med detta projekt är därför att undersöka om deltidssjukskrivning vid psykisk ohälsa bland privatanställda kan förebygga långtidssjukfrånvaro och bidra till att fler stannar kvar i betalt arbete.

Genomförande

Projektet baseras på en världsunik kohort av ca 35000 tvillingar, födda i Sverige mellan 1958 och 2002. Omfattande enkätdata avseende psykisk hälsa finns insamlade sedan tidigare. Data om bl.a. sjukfrånvaro har inhämtats fram till 2021 från rikstäckande register. Avancerade statistiska metoder kommer att tillämpas såsom regressionsanalyser och multi-state modeller, och dessa kommer att justeras för att ta hänsyn till effekten av familjerelaterade faktorer (dvs. ärftlighet och uppväxtmiljö).

Resultat

Hittills har betydelsen av deltidssjukskrivning för framtida yrkesarbete bland vuxna med olika former av psykisk ohälsa studerats i mycket begränsad omfattning. Projektet kommer att bidra till att fylla denna kunskapslucka med hjälp av metodologiskt stringenta metoder, vilket är helt nödvändigt för att om möjligt förbättra nuvarande sjukskrivningspraxis i Sverige. I förlängningen kan detta leda till att individer med psykisk ohälsa erbjuds adekvata preventions- och stödinsatser i rätt skede.

Jurgita Narusyte

med dr,

Karolinska Institutet