Arbetsförmågebedömning (AFB) är vanligt förekommande inom företagshälsa. AFB kan genomföras i olika skeden från det att medarbetarens arbetsförmåga sviktar till att personen är sjukskriven. Oavsett i vilket skede AFB initieras är det viktigt med en transparent process så att både medarbetare och chef är eniga om vad syftet med AFB är. Det saknas idag kunskap om hur en AFB kan struktureras för att vara effektiv för att stärka medarbetarens arbetsförmåga och initiera relevanta arbetsanpassningar.
Arbetsförmåga
Förebygga
Främja
Att utforska hur arbetsförmågebedömningar (AFB) med målsättningen att förebygga långvarig sjukskrivning genomförs och upplevs av utförare (i detta projekt inom företagshälsa) och chefer vars medarbetare deltar i en AFB, samt att undersöka användningen och nyttan av dialogverktyget Krav- och funktionsschema som en del i dessa bedömningar.
Projektet har en kvalitativ ansats och omfattar tre delstudier. I den första delstudien kommer medarbetare inom företagshälsa delta i fokusgruppsintervjuer och i den andra delstudien intervjuas chefer individuellt. Den tredje delstudien kommer att genomföras som en mixad studie med upprepade enkäter samt standardiserade intervjuer med personer inom företagshälsa som fattar beslut om och/eller genomför KOF som en del i en AFB.
Projektet kommer att resultera i en fördjupad kunskap om hur en arbetsförmågebedömning kan utföras på bästa sätt för att främja medarbetarens arbetsförmåga, förebygga långvarig sjukskrivning och identifiera relevanta arbetsanpassningar. Vidare kommer projektet bidra med kunskap om hur och när dialogverktyget Krav- och funktionsschema kan användas som en verksam ingrediens i arbetsförmågebedömningen.
Docent,
Uppsala universitet