I Sverige idag finns nu fler batteridrivna elfordon och plug-in-hybridfordon än någonsin tidigare och trenden är ökande. Att reparera dessa fordon efter skador introducerar nya hälsorisker såsom elektriska, brand-, kemiska och ergonomiska risker. Publicerad forskning om specifika yrkesrisker för reparation av batteridrivna el- och hybridfordon är liten vilket lämnar en betydande kunskapslucka om arbetsmiljön inför den kommande gröna omställningen.
Risk
Arbetsbelastning
Säkerhet
...
Projektets övergripande syfte är att förbättra arbetsmiljön för bilreparatörer under den pågående gröna övergången mot batteridrivna elfordon. Projektet kommer att identifiera frekvensen av oönskade händelser på arbetsplatsen och kvantifiera arbetstagarnas exponering för ergonomiska, kemiska, brand- och elektriska hälsorisker vid reparation och underhåll av batteridrivna el- och hybridfordon.
Detta projekt utgörs av 4 delar: 1) Kartläggning av risker och lämpliga kontrollstrategier via litteraturgenomgång och input från expertgrupp. 2) Övervakning av negativa händelser och exponeringar via undersökning och intervju. 3) Bedömning av exponering för ergonomiska, kemiska, brand- och elektriska risker vid underhåll och reparation av batteridrivna el- och hybridfordon. 4) Kommunicera resultat enligt beskrivning nedan.
Projektet kommer att bidra till att fylla kunskapsluckan gällande risker vid reparation och underhåll av batteridrivna el- och hybridfordon. En checklista för riskbedömning av faror och kontroll av el- och hybridfordon kommer att utvecklas, testas och förfinas under projekttiden. Projektet kommer att öka förståelsen för orsak och nivåer av negativa händelser vid reparation av dessa fordon. Det kommer också att kvantifiera en rad exponeringar som uppstår under reparations-arbetet.
Kungliga tekniska högskola