Hur kan policyer för likabehandling och inkludering utformas för att förbättra hbtqi-personers organisatoriska och sociala arbetsmiljö?

Hbtqi-personer i Sverige mår sämre när de arbetar i en miljö som upplevs som exkluderande av personer med deras sexualitet eller könsidentitet. Organisationer som vill förbättra arbetsmiljön för hbtqi-personer rekommenderas därför att ha policyer om likabehandling och inkludering. Internationell forskning visar att sådana policyer kan göra att hbtqi-personer mår bättre på sin arbetsplats. Däremot kan policyerna försämra arbetsklimatet om de inte stödjs och efterlevs av andra anställda.

Projektperiod: 2025-01-01 - 2027-01-01
FoU-program: Postdoc Arbetsmiljö 2024

Förebygga

Friskfaktorer

Ledning och styrning

...

Syfte

Projektet syftar till att studera hur policyer för likabehandling och inkludering av hbtqi-personer används av organisationer i privat sektor samt hur de relaterar till upplevd arbetsmiljö - kunskap som idag saknas från en svensk kontext. Projektet undersöker vilket stöd som finns bland anställda för dessa policyer samt om de har en positiv påverkan på arbetsmiljön. Projektet bidrar därmed till organisationers utveckling av policyer i syfte att skapa en god arbetsmiljö för samtliga anställda.

Genomförande

Projektet innehåller två studier. Studie 1 undersöker hur svenska organisationer i privat sektor beskriver sitt arbete med policyer för likabehandling och inkludering genom att analysera de organisationsbeskrivningar de presenterar online. Studie 2 består av en enkätstudie som undersöker hur anställda upplever sin organisations policyer och sin arbetsmiljö. Deltagare rekryteras genom panelföretag, samverkan med organisationer och samarbete med intresseorganisationer för hbtqi-personer.

Resultat

Projektet förväntas bidra till att minska arbetsrelaterad psykisk ohälsa hos hbtqi-personer genom att skapa kunskap om hur policyer för likabehandling och inkludering används och uppfattas på svenska arbetsplatser, om de har den avsedda positiva effekten på upplevelser av arbetsmiljö samt om detta gäller för anställda oavsett könsidentitet och sexuell läggning. Resultaten kommer användas för att utforma en rapport med rekommendationer för hur dessa policyer utformas, presenteras och efterlevs.

Amanda Klysing

Doktor,

Lunds universitet