God luftkvalitet med fokus på trikloramin i energieffektiva badanläggningar

Badhus använder mycket energi för att leverera en trevligt innemiljö till sina badgäster. Det krävs mycket energi att varma upp vattnet, samt behandla vattnet och luften för att säkerställa en bra innemiljö för både badgäster och personal. Krav på lägre klimatpåverkan och energianvändning kommer att påverka badhus i framtiden då man prova olika energibesparingar utan att vet hur arbetsmiljön påverkas i badhus.

Projektperiod: 2025-08-01 - 2027-08-01
FoU-program: FoU-projekt Arbetsmiljö, augusti 2024

Förebygga

Risk

Metoder, verktyg och utrustning

...

Syfte

Syftet med projektet är att dokumentera och utvärdera effekter och eventuella risker kopplade till arbets-, innemiljö, och fuktsäkerhet i en nybyggd badanläggning under olika energibesparingsåtgärder. Effekten på luftkvalitet med fokus på trikloramin under olika driftsfall med reducerad ventilation kombinerat med pooltäckning och ändring av driften av vattenreningssystemet kommer mätas och jämföras med en bas driftfall likt det som en standard badhus har.

Genomförande

För att kunna utvärdera påverkan av energibesparing på innemiljö kommer mätningar på energi och inomhusmiljö (se nedan) ske under minst två eller tre olika driftsfall (flera kan förekomma efter referensgruppsmöte 1) relativt ett basfall (basdriftfall). 1. Fall 1:”traditionellt” driftsfall med öppen bassäng och ventilation. 2. Fall 2: pooltäckning med traditionell vattensanering. 3. Fall 3: pooltäckning med reducerat ventilationsflöde/vattensanering under kvällen.

Resultat

Vi förvänta att den traditionellt driftfall kommer att har en positiv effekt på arbets/inomhusmiljön, dock på bekostnad av en högre energianvändning. Vi även förväntar att fall 2 med pool täckning kommer att få en god inomhusmiljö med lite lägre energianvändning. Med fall 3 vi förväntas vi ha en relativ stor energibesparing men en initial försämring. Frågan är hur mycket sämre, samt hur länge det tar innan badhusets tekniska system kan återställa inomhusmiljön igen.

Stephen Burke

Tekn. Dr.,

Lunds universitet