Objektiv och säker riskbedömning för kvinnor och män som utför handintensivt arbete

Handintensivt arbete förekommer inom flera branscher, exempelvis montering, styckning, paketering och hårvård. Denna typ av arbete kan leda till allvarliga belastningsrelaterade besvär i rörelseapparaten, såsom karpaltunnelsyndrom. Riskbedömningar av handintensivt arbete utförs ofta med hjälp av observationsbaserade metoder. Det finns dock indikationer på att metodernas tillförlitlighet kan variera mellan könen. Dessutom är precisionen i dessa metoder fortfarande otillräckligt kartlagd.

Projektperiod: 2022-01-15 - 2025-01-15
FoU-program: 1/2021

Arbetsbelastning

Syfte

Det övergripande syftet med studien var att undersöka om kvinnor och män riskbedöms likvärdigt vid handintensiva arbetsmoment på arbetsplatser. Ett ytterligare syfte var att utvärdera precisionen i den ofta använda observationsmetoden HA-TLV, där både kraftanvändning och intensitet (repetitivitet) skattas och bedöms.

Genomförande

Projektet omfattade 56 arbetstagare (50 % kvinnor) med handintensiva arbetsuppgifter, som undersöktes i sin verkliga arbetsmiljö. Skattningar av kraft och intensitet genomfördes både av arbetstagarna själva och av totalt 56 ergonomer (både kvinnor och män) baserat på videoinspelningar. Dessa observationer jämfördes även med tekniska mätningar av muskelaktivitet och handrörelser med hjälp av elektromyografi (EMG) och rörelsesensorer (IMU, Inertial Motion Units).

Resultat

Resultaten visar att arbetande kvinnor tenderar att underskatta den kraft de använder vid handintensivt arbete, jämfört med skattningar från både ergonomer och tekniska mätningar med EMG. Däremot fanns ingen skillnad i skattningarna mellan kvinnliga och manliga ergonomer. Dessa utbildade observatörer (ergonomer) låg närmare de tekniska mätresultaten än arbetstagarnas egna skattningar.

Börje Rehn

Docent,

Umeå universitet