Skapa ansökan i en programutlysning

Så här går processen till kring en ansökan om finansiering i ett FoU-program

Teknisk information

Alla uppgifter markerade med * är obligatoriska.

Alla gränser för maximalt antal tecken avser tecken inklusive mellanslag. Observera att du bör undvika att klistra in text i FoU-portalen eftersom formateringar riskerar att försvinna. Tabeller och figurer kan bifogas som PDF-bilaga. 

Ansökan ska innehålla följande delar:

Fliken Grunduppgifter

  • Projekttitel. Titeln ska vara på svenska och omfatta högst 150 tecken.  
  • Projekttid. Observera att planerat datum för projektstart och projektslut är förvalt eftersom projektet ingår i ett 3-årigt forskningsprogram. 
  • Etikprövning. Redogör för de etiska frågor som aktualiseras i projektet och hur de ska hanteras. Om etikprövning inte är aktuell för projektet, redogör varför projektet inte kräver etikprövning (max 1500 tecken).
    Om etikprövning är aktuell för projektet, ska godkännande från Etikprövningsmyndigheten finnas. Etikansökans diarienummer ska fyllas i FoU-portalen vid ansökningstillfället eller i samband med kommande rapportering.

 

Fliken Klassificering

Afa Försäkring använder klassificeringar för beredning av ansökningar och för framtida analyser. Klassificeringarna görs genom att den sökande anger målgrupp, ämnesområde, nyckelord, minst ett globalt hållbarhetsmål som projektet kan bidra till, SCB-koder och om köns-och genusperspektiv är relevant i projektet.

  • Forskningsområde. Forskningsområde är alltid förvalt och stämmer överens med utlysningens tema (hälsa eller arbetsmiljö).
  • Målgrupper. Välj passande målgrupp för ditt projekt. Målgrupp inom arbetsmiljö är arbetare och tjänstemän i privat sektor och anställda i kommuner och regioner. Målgrupp inom hälsa är arbetare i privat sektor och anställda i kommuner och regioner. Statligt anställda ingår inte i målgruppen.
  • Ämnesområde. Ange ett ämnesområde som motsvarar forskningens innehåll. Välj ämnesområde från rullistan. Valbara ämnesområden motsvarar utlysningens inriktning (arbetsmiljö eller hälsa).
  • Nyckelord. Ange upp till fem nyckelord som beskriver projektet. Välj nyckelord från rullistan. Valbara nyckelord motsvarar det valda ämnesområdet.
  • Globala hållbarhetsmål. Ange ett eller fler globala hållbarhetsmål som forskningen kan kopplas till.
  • SCB-kod. Ange även SCB-kod. (Standard för svensk indelning av forskningsämnen).
  • Köns-och genusperspektiv. Med köns- och genusperspektiv avses inkludering av både sociala och biologiska aspekter av kön och könsidentitet i forskningens metoder, analyser och resultat. Ange huruvida och på vilket sätt köns- och genusperspektiv är relevant i ditt projekt.

 

Fliken Populärvetenskaplig sammanfattning

Den populärvetenskapliga sammanfattningen ska skrivas på svenska och kunna förstås av icke-experter. Sammanfattningen kommer att publiceras på Afa Försäkrings hemsida/ forskningsarkivet och ska kunna läsas fristående från projektbeskrivningen. Innehållet i detta fält ska därför inte innehålla känslig information. Sammanfattningen ska innehålla följande rubriker:

  • Bakgrund (500 tecken)
  • Syfte (500 tecken)
  • Genomförande (500 tecken)
  • Förväntat resultat (500 tecken)
  • Nyttiggörande (500 tecken)

 

Projektbeskrivning

Projektbeskrivningen ska skrivas på svenska eller engelska.

  • Syfte, frågeställning och förväntat resultat (3500 tecken)
  • Metod (5500 tecken).
    Beskriv design, metod och studiematerial (tex. databaser, register) för att genomföra projektet. Metoden ska vara så utförligt beskriven att det är möjligt att bedöma projektets vetenskapliga kvalitet och genomförbarhet.
  • Nuvarande kunskap och relevans (5000 tecken).
    Beskriv bakgrund och vilka kunskapsluckor projektet avser studera samt relevans för Afa Försäkrings målgrupper.
  • Nyttiggörande samt kommunikation av resultat (4000 tecken).
    Beskriv hur forskningsresultaten kan komma till nytta för Afa Försäkrings målgrupper och hur den kan tillgängliggöras. Redovisa en kommunikationsplan över hur information och förväntade resultat ska spridas från projektet. Beskriv även planerad vetenskaplig publicering.
  • Samarbete och partssamverkan (1000 tecken).
    Beskriv om det finns tvärvetenskapliga samarbeten i projektet. Ange andra aktörer som projektet ska samverka med. Beskriv även planerade samarbeten med andra parter, t ex verksamheter, myndigheter, arbetsmarknadens parter samt deras roll och bidrag till projektet.
  • Referenslista (5000 tecken).
    Redovisa de viktigaste litteraturreferenser. Ange referenser gärna i APA format eller dylikt.
  • Verktyg/metoder (2000 tecken).
    Ange om projektet kommer att resultera i praktiska verktyg eller metoder (här avses inte forskningsmetoder). I fall projektet utvecklar praktiska verktyg eller metoder, beskriv hur dessa ska förvaltas framförallt efter projektettidens slut.

 

Medsökande

Medsökande i projektgruppen är forskare vars vetenskapliga kompetens kommer att vara avgörande för att genomföra projektet. Medsökande kan avlönas av projektet, men det är inte obligatoriskt. Medsökande behöver inte heller vara anställd hos medelsförvaltaren. Medsökande måste ha svenskt Bank-ID och behöver godkänna ansökan tillsammans med projektledaren.

För att lägga till medsökande till projektet, välj ”Bjud in medsökande” och ange dennes e-postadress. Medsökande ska acceptera inbjudan, och skapa ett konto i FoU-portalen i god tid innan utlysningen stängs.

 

Medelsförvaltare

Medelsförvaltare i projektet är den svenska organisation där projektledaren är anställd och som tar emot de medel som betalas ut av Afa Försäkring.

Godkända medelsförvaltare är svenska universitet, högskolor, universitetssjukhus, forskningsinstitut och liknande som har en dokumenterad forskningsverksamhet. Afa Försäkring godkänner inte medelsförvaltare som bedriver ekonomisk verksamhet.

För att lägga till medelsförvaltare i projektet, välj ”Bjud in medelsförvaltare” och ange dennes e-postadress. Medelsförvaltare ska acceptera inbjudan och skapa ett konto med sitt Bank-ID. Personen som bjuds in måste vara en behörig företrädare för medelsförvaltaren, dvs. prefekten (eller motsvarande) vid den institution dit projektet avses förläggas. Det får inte vara en ekonom eller annan administrativ personal.

OBS! Se till att bjuda in medelsförvaltare i god tid innan du planerar att skicka in din ansökan. För att kunna slutföra din ansökan måste medelsförvaltaren ha accepterat din inbjudan.

 

Budget

Projektets budget redogör du för i FoU-portalen. Budgeten beskrivs i form av:

  • Lönekostnader. Ange samtliga personer som ska avlönas i projektet, oavsett om de är medsökande eller bidrar med annat än vetenskaplig kompetens. För varje projektmedarbetare ska du fylla i deras namn, roll i projektet, organisation och födelseår. LKP (lönekostnadspåslag) kan vara högst 54%. Ange procent av heltid och årslön för varje avlönad projektmedlem. Årslönen räknas inte ut automatiskt, utan du ska ange den faktiska lönen som projektet belastas med (som motsvarar det angivna procenttalet). Se exempel nedan. Observera att eventuella doktorander finansieras enbart till högst 80%.

Exempel på hur man anger lönekostnader

  • Indirekta kostnader. Ange projektets indirekta kostnader. Med indirekta kostnader (också kallad förvaltningsavgift eller OH) avses sådana kostnader som inte är projektspecifika, t.ex. lokaler, IT, kontorsmaterial och administrativt stöd. Indirekta kostnader godtas med högst 35% av den totala lönekostnaden inkl LKP.
  • Projektspecifika kostnader. Dessa kan bestå av:
    - Material och utrustning. Med material och utrustning avses t.ex., språkgranskning, transkribering av intervjuer, licens, etikansökan, mm.
    - Kostnader för resor. Ange och motivera kostnad för resor för projektets genomförande tex. projektmöten, planering, workshops, arbetsplatsbesök (ej konferenser).
    - Kostnader för att sprida resultat. Ange och motivera kostnader för att sprida och nyttiggöra kunskap från projektet, t.ex. resekostnader som inte hör till genomförande, konferenser, avgift för open access.
    - Övriga kostnader. Ange eventuella övriga kostnader som projektet har och som inte passar i någon av de ovanstående kategorier.
  • Annan finansiering. Det är möjligt att kombinera finansiering från Afa Försäkring med finansiering från andra källor. Det är då viktigt att redogöra för vilka delar av projektet som redan är finansierade eller är tänkta att finansieras av andra och hur de medel som söks från Afa Försäkring kommer att användas.

Bilagor

För att skicka in ansökan behöver du lägga till följande bilagor i ärendet:

  • För ansökan relevant CV på valfri mall för samtliga medverkande som bidrar med vetenskaplig kompetens. Maximumlängd för varje CV är 2 sidor.

Bilagorna bifogas genom att du klickar på ”Lägg till bilaga” för att koppla ditt dokument. Ange ett beskrivande namn för filen och välj typ av dokument i rullmenyn. Klicka därefter på knappen ”Lägg till” så ser du att din fil blir bifogad.

OBS! All information i form av text som efterfrågas i Projektbeskrivningen ska rymmas i respektive fält. Kompletterande information i form av tabeller, figurer och grafer kan bifogas som bilaga.

 

Spara/skicka in ansökan

En påbörjad ansökan i FoU-portalen sparas som utkast. Alla dina ändringar sparas automatiskt och du kan redigera utkastet fram tills du har registrerat din ansökan. Du hittar din påbörjade ansökan under ”Ärenden” -”Ansökningar”.

När du är klar med din ansökan klickar du på ”Registrera ansökan” högst upp på sidan. Du får en bekräftelse via e-post. Observera att medelsförvaltaren måste ha godkänt din ansökan i FoU portalen innan du kan slutregistrera din ansökan.

Efter du har lämnat in din ansökan

När du har skickat in din ansökan kan du se uppgifterna i FoU-portalen under ”Ärenden” - ”Ansökningar” – ”Inskickad”.

Observera att dina utkast inte kommer finnas kvar i FoU-portalen efter att utlysningsomgången har stängts.

Beviljad eller avslagen ansökan

Beslut om ansökan visas på sidan ”Ärenden". Om ansökan är beviljad, skickas ett beslutsbrev med avtal. Godkännande av avtalet sker digitalt via DocuSign av projektledaren och medelsförvaltaren. När avtalet är signerat sker utbetalning av det första projektåret. Om ansökan får avslag, meddelas detta även via ett beslutsbrev.

Kontakt

I fall du har andra frågor som du inte hittar svar till, kontakta FoU-avdelningen på fou@afaforsakring.se