Postdoc-stöd på 2,4 miljoner kronor för studier och forskning inom hälsa och minskad sjukfrånvaro 

Afa Försäkrings postdoc-stöd ger möjlighet för forskare som är i början av sin karriär att fördjupa sin kompetens, utveckla sitt professionella forskarnätverk inför framtiden och samtidigt bidra till arbetsplatsers utveckling. Postdoc-stödet innebär 2–3 månaders utlandsvistelse med ett flexibelt upplägg, mentorskapsprogram och möjlighet till viktigt nätverkande.

Inledning och syfte

Arbetsmarknadens parter har genom Afa Försäkring en ledande roll som forskningsfinansiär inom arbetsmiljö och hälsa. Afa Försäkring vill ytterligare främja kompetensutvecklingen inom området hälsa och utlyser därför ett postdoc-stöd på 2,4 miljoner kronor.

Syftet med postdoc-stödet är att ge en forskare som är i början av sin forskarkarriär ökade möjligheter till postdoktorala studier samt utveckling av sitt professionella forskarnätverk. För att fylla syftet är etablering av nya samarbeten med forskargrupper utanför det egna lärosätet av stor vikt. Därför ska minst 2–3 månader av postdoc-studierna bedrivas på plats fysiskt vid ett utländskt lärosäte, antingen i en sammanhängande period eller uppdelat i kortare perioder spridda över de två åren.

Inriktning

Postdoc-stödet ska användas för forskning inom hälsa och med inriktning på minskad sjukfrånvaro. Det är angeläget att den forskning som Afa Försäkring finansierar ska komma till nytta på både kort och lång sikt. Forskningen ska bidra till att minska sjukfrånvaro i arbetslivet hos Afa Försäkrings målgrupper, i det här fallet arbetare inom privat sektor, och skillnader mellan könen bör belysas. Forskningen ska vara tillämpbar och kunna nyttiggöras inom fem år. Läs här och lär dig mer om våra målgrupper.

Vem kan söka stödet?

Postdoc-stödet kan sökas av dig som disputerat tidigast augusti 2022, eller planerar att disputera senast oktober 2025. Föräldraledighet eller militärtjänstgöring kan avräknas och ligga till grund för vissa undantag från detta tidsintervall.

Som sökande ska du vara verksam vid svenskt universitet, högskola, forskningsinstitut eller universitetssjukhus, dock behöver en sökande inte vara anställd vid ansökningstillfället. Institutionen där sökande avser genomföra forskningen beslutar om anställningsform och anställningsvillkor.

Sökande får inte ha erhållit tidigare liknande postdoc-stöd från andra finansiärer.

Ansökan

För att kunna skicka in en ansökan måste du som sökande registrera ett användarkonto hos Afa Försäkring via minasidor.fou.afaforsakring.se. På Mina sidor hittar du även tydliga instruktioner för hur du fyller i ansökan. Läs mer i ansökningsguiden för hur du skapar en ansökan.

Ansökan skrivs företrädesvis på svenska och ska innehålla följande delar:

1.     CV (bilaga 1)

2.     Projektbeskrivning

a.     Populärvetenskaplig sammanfattning av forskningsprojektet: Undvik gärna terminologi som kräver specialkompetens. Beskriv projektet så att även den som inte är insatt i ämnet har möjlighet att förstå.

b.     Syfte, frågeställning och förväntat resultat.

c.     Metod: Beskriv studiedesign, material och genomförande av forskningsprojektet.

d.     Nuvarande kunskap och relevans: Beskriv vilka kunskapsluckor projektet avser studera samt relevans för Afa Försäkrings målgrupper.

e.     Nyttiggörande samt kommunikation av resultat: Sammanfatta hur forskningsresultaten ska implementeras. Förklara på vilket sätt den nya kunskapen kan vara betydelsefull och komma till nytta. Beskriv vilken betydelse forskningsprojektet kan få på kort och lång sikt och hur detta ska kommuniceras.

f.      Samverkan och framtida planer: Beskriv förväntningarna av samarbetet med andra institutioner och motivera val av utländskt lärosäte. Redogör för samverkan med andra forskare och hur detta kan stödja din karriärutveckling samt nätverkande. Beskriv hur de kunskaper och erfarenheter du kan få under din postdoc-tid ska komma till nytta för dig som forskare och hur de bidrar till din kompetensutveckling avseende din framtida forskning.

3.     Intyg från egen institution eller intyg från medelsförvaltare (bilaga 2): Redovisa att institutionen kan tillhandahålla den sökandes behov av lokaler och utrustning samt att du är välkommen att bedriva din forskning på institutionen. Intyget ska undertecknas av prefekten eller motsvarande.

4.    Intyg/inbjudningsbrev från utländskt lärosäte (bilaga 3): Ange namn på utländskt lärosäte och vem som kommer vara kontaktperson. Det ska tydligt framgå vad institutionen har för inriktning, vad samarbetet kommer bestå av och vad det ska leda till.

 

Tidsplan

Utlysningen av postdoc-stödet öppnar den 14 april 2025. Sista dag för att komma in med en ansökan är kl.14:00 den 29 augusti 2025. Beslut om vem som tilldelas Afa Försäkrings postdoc-stöd lämnas tidigast i slutet av november 2025, och meddelas via e-post. Postdoc-stödet kan utnyttjas under en tvåårsperiod med start enligt överenskommelse med Afa Försäkring någon gång under första halvåret 2026.

Projektadministration

Styrgruppen för postdoc-stödet utgörs av arbetsmarknadens parter. Till styrgruppen knyts en vetenskaplig bedömargrupp som bedömer ansökningarna och ger rekommendationer till styrgruppen som beslutar vem som tilldelas postdoc-stödet.

Mentorskap

Den som beviljas postdoc-stödet kommer att erbjudas möjlighet att få kontakt med en senior forskare genom ett mentorskapsprogram. Syftet med mentorskapsprogrammet är att en junior forskare ska erbjudas stöd i sin professionella utveckling av en senior forskare med god kännedom om Afa Försäkring som forskningsfinansiär. Deltagande i mentorskapsprogrammet är frivilligt.

 

Kontakt

Ytterligare information om postdoc-stödet och utlysningen lämnas av Afa Försäkrings FoU-avdelning.

Anna Williamsson, forskningssekreterare, tfn. 076-037 36 46

anna.williamsson@afaforsakring.se


Ingrid Norfors, administratör, tfn. 070-892 85 67

ingrid.norfors@afaforsakring.se