Konsekvenser av sjukfrånvaro - en longitudinell studie av sjukfrånvarons effekter på långtidssjukskrivning och arbetsmarknadsposition

Sjukskrivningar har negativa konsekvenser för samhället och arbetsgivarna och enligt några studier även för dem som sjukskrivs. Att privatekonomin belastas är inte svårt att se, men studier tyder även på utslagning från arbetsmarknaden, förtida död och generellt försämrad livssituation. Studien har undersökt de mekanismer som leder från upprepad korttidsfrånvaro till långtidsfrånvaro och sjukpension för att kunna hitta dem som behöver stöd och rehabilitering.

Projektperiod: 2010-01-01 - 2011-12-31

Syfte

Projektet skulle studera konsekvenser av sjukskrivning för långtidsfrånvaro och utslagning från arbetsmarknaden. Dessutom var målet att undersöka vilken roll hälsofaktorer, levnadsvanor och boendeförhållanden, privatekonomi, utbildningsnivå, kön och ålder samt typ av arbetsgivare spelar.

Genomförande

Genom att studera ett representativt urval av 15 200 deltagare (som 2002 var i arbete) ur Stockholms l&aumlns Folkh&aumllsokohort, kunde forskarna 2007 följa upp deltagarnas situation n&aumlr det g&aumlller sjukskrivning, arbetslöshet, sjukers&aumlttning, h&aumllsa och sociala situation, framförallt med hj&aumllp av data ur olika register.

Resultat

Projektet ger kunskaper om mekanismer bakom långtidssjukskrivningar och utslagning och underl&aumlttar d&aumlrmed stöd och rehabiliteringsinsatser till utsatta grupper och individer. Resultaten från studien visar att korttidssjukskrivning ökar risken betydligt för långtidssjukfrånvaro, oberoende av sjukdom. Långtidssjukfrånvaro ökade risken för sjukpension och framtida arbetslöshet. Bland dem som var långtidssjukskrivna var bland annat ensamboende, få sociala aktiviteter och lågt psykiskt v&aumllbefinnande ytterligare riskfaktorer för sjukpensionering.

Jette Möller

Docent / Lektor,

Karolinska Institutet