Ogynnsam exponering orsakar belastningsbesvär i hand/arm och riskerar att orsaka sjukfrånvaro, förtida utträde från arbetslivet och produktionsbortfall. Medicinska kontroller krävs nu för handintensivt arbete om arbetet innebär en risk för belastningsbesvär. Det finns ett behov av förbättrade exponeringsmätningar och riskbedömning då nuvarande metoder har brister. Dessutom skulle arbetsteknikträning tillsammans med andra åtgärder kunna bidra till att minska skadlig belastning.
Förebygga
Risk
Arbetsbelastning
...
Projektets syfte var att: • öka kunskapen om praktiskt användbara tekniska riskbedömningssystem för att minska belastningsbesvär i primärt hand-arm regionen, bland annat genom sensorbaserad arbetsteknikträning; • utveckla en ny teknisk metod och utvärdera dess validitet samt dess kostnadseffektivitet – i förhållande till observationsbaserade bedömningar utförda av ergonomer. • jämföra tekniskt uppmätt exponering med - och studera tillförlitlighet hos - motsvarande observationsmetoder.
En kombination av fältstudier, labbstudier och analyser av insamlad data genomfördes för att svara på forskningsfrågorna. Dessutom gjordes tre vetenskapliga kunskapsöversikter för att ytterligare utreda kunskapsläget i forskningsfronten.
En ny användbar mobilapp utvecklades; med två sensorer mäts handledsrörelsehastighet trådlöst. Mätningarna är jämförbara med tidigare använd metod. Då metoden används i ett system med som ger feedback beroende av hastigheten, bör endast negativ feedback användas. Motsvarande observationsmetoder har låg tillförlitlighet och korrelation med tekniska mätningar. Kunskapsöversikterna visar ett ökat användande av sensorbaserade system inom forskningen; för både exponeringsmätningar och arbetsträning.
Professor,
Karolinska Institutet