De flesta som drabbas av hjärtstopp är i arbetsför ålder och de som överlever får ofta hjärnskador. Tidigare forskning visar att nedkylning minskar risken för hjärnskador och ökar överlevnaden. Men nedkylningsbehandlingen är dyr och för med sig egna risker. Det har också varit oklart om det räcker med att hålla den feber som hjärtstoppatienter drabbas av nere eller om ytterligare nedkylning är gynnsam. Studien har undersökt vilket slags temperaturkontroll som fungerar effektivast på patienter efter hjärtstopp, kroppstemperatur på 33 eller 36 grader. Resultaten visar att de är likvärdiga när det gäller överlevnad, men att 36 grader har färre biverkningar.
Cirkulationsorganens sjukdomar
Projektet skulle undersöka om nedkylning (33 grader) förbättrar hjärnfunktionen och överlevnaden, jämfört med en kontrollerad kroppstemperatur på 36 grader, för patienter som drabbats av hjärtstopp utanför sjukhus.
950 patienter vid 36 sjukhus har ingått i studien och lottats till behandling vid 33 eller 36 grader. Den genomfördes på medvetslösa vuxna patienter som drabbats av hjärtstillestånd. överlevnaden och hjärnfunktion efter hjärtstopp och nedkylning studerades. Utöver hjärnfunktionen undersöktes biverkningar såsom blödningar och elektrolytrubbningar.
50 procent av patienterna avled i 33-gradergruppen och 48 procent i 36-gradergruppen, effekten var därmed likvärdig. Det var dock något fler biverkningar i 33-gradergruppen (infektioner, blödningar med mera). Studien är den största som någonsin genomförts på hjärtstoppatienter i intensivvårdsmiljö. Förutom huvudstudien använder ett antal forskningsprojekt den omfattande biobank som projektet byggt upp. Allt fler sjukhus har anammat resultaten och anpassat behandling efter dem. Resultaten sprids bland annat genom vetenskaplig publicering.
Överläkare,
Region Skåne, Helsingborgs lasarett
Cirkulationsorganens sjukdomar