Innebär lågdosexponering för kvarts en cancerrisk?

Kvarts har visat sig kunna orsaka lungcancer. Risken för cancer i bukspottkörteln ökar också för dem som utsätts för mycket stendamm. Det är dock oklart om cancerfallen är en effekt av så kallad stendammslunga (silikos) och den inflammation som uppstår om man utsätts för höga doser stenpartiklar. Studien undersökte risken för att drabbas av cancer när man utsätts för kvartspartiklar samt vilka nivåer som är farliga. Resultaten visar att kvarts i sig är cancerframkallande och att gränsvärdena för kvarts behöver sänkas.

Projektperiod: 2012-01-01 - 2015-12-31
FoU-program: 4/2011

Förebygga

Risk

Exponering

...

Syfte

Studien skulle ge kunskap om sambandet mellan kvarts och cancer. Den skulle också undersöka om det enbart finns en cancerrisk vid höga exponeringar eller om även små doser av kvartspartiklar kan vara farliga.

Genomförande

Studien jämförde det antal cancerfall som väntas inträffa på grund av kvarts med de kvartsrelaterade cancerfall som anmälts och som finns i AFA Försäkrings skadedatabas. Data hämtades både från skaderegistret och från tidigare studier av sambandet mellan lungcancer och kvarts. Forskarna genomförde också studier på celler i syfte att undersöka sambandet mellan inflammation på grund av kvart och cancer i bukspottkörteln samt mellan stendammslunga (silikos) och lungcancer.

Resultat

Studien visar att kvarts kan orsaka cancer och att det inte enbart finns en risk vid de höga exponeringar som ger silikos. Kvarts kan bland annat ge skador på DNA, vilket talar för att det kan orsaka cancer. Riskerna med kvarts som orsak till lungcancer har undervärderats och gränsvärdena för kvarts i arbetslivet behöver sänkas. Resultaten sprids via vetenskapliga tidskrifter, facktidskrifter och massmedia.

Ulla Stenius

professor,

Karolinska Institutet