Optimering av handlingsplaner för utveckling av hållbara arbetsprocesser inom vården

Det är viktigt att ta hänsyn till arbetsmiljön när effektiviseringar genomförs, inte minst inom vård och omsorg där sjukskrivningstalen är höga. Projektet var samordnat med ett annat projekt som fått stöd av AFA Försäkring (Framtidens vårdarbete). Det projektet visade att ett processverktyg som kallas ErgoVFA leder till förslag på åtgärder som både effektiviserar vårdflödet och förbättrar arbetsmiljön, men att det är svårt att få med åtgärderna i de handlingsplaner som görs upp. Detta projekt har därför studerat de val som medarbetare och vårdchefer gör under effektiviseringsprocessen, samt vilka förutsättningar som krävs för att den ska bli lyckad. Projektet visar att en stöttande och engagerad ledning - tillsammans med förslag som upplevs realistiska - är avgörande.

Projektperiod: 2012-08-15 - 2014-06-15
FoU-program: 2/2012

Metoder, verktyg och utrustning

Arbetsorganisation

Säkerhet

Syfte

Projektet har undersökt vilka faktorer och omständigheter som man behöver ta hänsyn till innan och i samband med att processverktyget ErgoVFA - Ergonomisk Värdeflödesanalys, ett analysinstrument som gör vårdflödet effektivare och samtidigt tar hänsyn till arbetsmiljön, bland annat genom att leda till handlingsplaner- eller andra liknande verktyg används. Forskarna har också undersökt hur idéerna kommer med i handlingsplanerna. Målet var bättre möjligheterna att använda instrumenten.

Genomförande

Tre vårdenheter som bedrev förändringsarbete med hjälp av ErgoVFA ingick i projektet. Forskarna studerade förutsättningarna innan förändringsprocessen startade och när den pågick. De undersökte också identifiering av problem, förslag till lösningar, preliminära handlingsplaner och slutliga handlingsplaner. Studien genomfördes främst genom intervjuer med vårdenhetschefer och diskussioner i fokusgrupper. Frågor handlade om arbetet med ErgoVFA, hinder, möjligheter, samarbete, kommunikation med mera.

Resultat

Resultaten visar att det är viktigt att ledningen uppmuntrar medarbetarna till att komma med nya idéer, att ledarskapet är tydligt och att processverktyget är förankrat hos ledningen. De visar också att de lösningsförslag som väljs bort är de som uplevs som svåra att genomföra eller de som man tror det inte finns ekonomi eller mandat för. Studien ökar förståelsen för hur ledarskapet påverkar förändringsprocessen. Den pekar också på de förutsättningar som man behöver ta hänsyn till innan och under tiden som ett verktyg som ErgoVFA används. Därmed förbättras chanserna i allmänhet att ta fram lösningar som tar hänsyn till arbetsmiljön vid effektiviseringar. Resultaten är av allmänt intresse för alla som vill få hälsosammare organisationer i samband med effektiviseringar. De sprids till de deltagande vårdenheterna, via utbildning, samverkan med liknande projekt, konferenser samt vetenskaplig publicering.

Jan Johansson Hanse

professor,

Nordic School of Public Health NHV