Inom tillverkningsindustrin kommer allt fler tekniska lösningar där människor och robotar delar arbetsyta och arbetsuppgifter. Det behövs mer kunskap om riskerna och arbetsmiljöaspekterna hos sådant arbete. Projektet tog fram sådan kunskap och verktyg för riskbedömning, samtidigt som krav och standarder lyftes fram. Kunskaperna kan bidra till bättre riskhantering och säkrare arbetsmiljö när människor och robotar samverkar.
Risk
Metoder, verktyg och utrustning
Arbetsorganisation
...
Projektet skulle finna arbetsmiljöbrister och risker med så kallad kollaborativ robotisering i tillverkningsindustrin, ta fram arbetssätt och verktyg för att hantera de bristerna och riskerna samt peka på skillnader mellan hur det ser ut på sådana arbetsplatser och hur det borde se ut. Målet var en bättre arbetsmiljö genom samarbete mellan olika parter och aktörer, bättre testning och nya projekt inom området.
Forskarna genomförde intervjuer med medarbetare och ledare i tillverkningsföretag där det finns robotar samt med experter. De genomförde också en särskild workshop med fokus på arbetsmiljön. En referensgrupp knöts till projektet och erfarenheter samlades in från projektet Robotlyftet. Forskarna tog fram verktyg och information för bättre riskbedömning och hantering av arbetsmiljön.
Projektet visar att det finns ett behov av kunskap om lagar och regler för CE-märkning och säkerhet. Projektet tog fram nya och förbättrade befintliga verktyg för MTO-bedömning (Människa Teknik Organisation), ergonomisk screening och riskbedömning. Samtliga resultat sprids bland annat med hjälp av en omfattande rapport med vägledning och information.
Forskare projektledare,
RISE IVF AB