Att förebygga psykisk ohälsa på arbetsplatsen: En implementeringsstudie på organisations-, chefs- och medarbetarnivå

För att anställda ska klara av att jobba längre upp i åldrarna är det viktigt att förebygga psykosociala risker. 2015 lanserades det första svenska evidensbaserade underlaget för ett sådant arbete: Riktlinjer för psykisk ohälsa på arbetsplatsen. Projektet har undersökt hur de riktlinjerna kan införas och användas i skolverksamhet.

Projektperiod: 2017-01-01 - 2019-12-31
FoU-program: Hållbart arbetsliv

Förebygga

Syfte

Projektet skulle utveckla och utvärdera olika strategier för att hjälpa chefer att använda Riktlinjer för psykisk ohälsa på arbetsplatsen. Två olika strategier jämfördes.

Genomförande

Projektet prövade två sätt att få chefer att använda riktlinjerna. Den ena bestod enbart av utbildning, den andra även av nätverk och stöd. Riktlinjer för psykisk ohälsa på arbetsplatsen infördes vid ett antal skolor. Vissa av skolorna fick det utvidgade paketet som innehöll en utbildningsdag, hjälp av ett särskilt implementeringsteam, workshops och arbetsmaterial. Dessutom användes arbetsplatsträffar och arbetsplatsombud för att införa riktlinjerna. I jämförelsegruppen fick skolledarna enbart en utbildningsdag om riktlinjerna. Totalt deltog nitton kommunala grundskolor i tre kommuner i studien. Utvärderingen skedde med enkäter före, efter och under insatserna. Bland det som mättes fanns kontroll över arbetet, stress, depression och utmattning.

Resultat

Strategier för att införa riktlinjer som förebygger psykisk ohälsa kan integreras i daglig skolverksamhet och uppskattas av de anställda. Hinder för att införa sådana riktlinjer är bland annat tidsbrist och hög personalomsättning. En gemensam agenda med tydlig tilldelning av resurser och engagemang från utbildningsförvaltningen gynnar däremot införandet av sådana riktlinjer. Studien ger kunskap om hur arbetsgivare kan arbeta med den psykosociala arbetsmiljön enligt Arbetsmiljöverkets föreskrift om organisatorisk och psykosocial arbetsmiljö (AFS 2015:4). Den ger också allmän kunskap om hur evidensbaserade riktlinjer kan införas och efterföljas. Resultaten sprids, utöver via vetenskaplig publicering, genom rapporter, seminarier, hemsida, blogg och populärvetenskapliga skrifter. Utbildningen som togs fram inom ramen för projektet finns tillgänglig på nätet.

Lydia Nadine Kwak

Dr.,

Karolinska Institutet