Mediernas arbetssätt har ändrats genom åren till att bli mer personfokuserat när komplexa frågor i offentlig sektor debatteras. Problem förenklas och tillskrivs egenskaper hos ansvariga chefer, snarare än ekonomiska och organisatoriska förhållanden. Projektet har undersökt hur cheferna påverkas av en sådan mediebevakning. Resultaten visar att cheferna ofta blir stressade och ledarskapet mer räddhågat.
Förebygga
Hot och våld
Ledning och styrning
Studien syftade till kunskap om hur chefer påverkas av mediernas personfokus. Målet var att undersöka vad mötet med granskande media innebär för såväl chefer och ledarskap inom vården och omsorgen.
En förstudie gjordes där sex chefer inom hälso- och sjukvård djupintervjuades om sin erfarenhet av massmedia. Den följdes upp med djupintervjuer av ett 20-tal chefer med liknande erfarenhet och materialet analyserades med kvalitativa metoder. Urvalet skedde genom att forskarna frågade organisationer och fackförbund om vilka chefer som kunde vara aktuella att intervjua.
Resultaten är användbara i förbättringsarbete och även inom andra offentliga verksamheter. Cirka hälften av cheferna var missnöjda med medias bild av deras organisation, få såg det som positivt att vara talespersoner. Cirka hälften av dem upplevde stress, som ofta resulterade i att de drog sig undan och påverkade ledarskapet så att de sköt upp beslut som kunde väcka ytterligare kritik. De som granskats under lång tid reagerade med uppgivenhet. Det är viktigt med mediastrategier, visar undersökningen, samt att mobilisera resurser och inte gå i försvar. Resultaten har spridits via en populärvetenskaplig rapport samt via vetenskapliga arbeten.
professor,
Göteborgs universitet
Förebygga
Hot och våld
Ledning och styrning