Även om moderna mediciner minskar hjärtkärlsjukdom i samhället så ökar övervikt, diabetes och höga blodfetter. Det beror bland annat på dålig kosthållning med mycket kolhydrater och processad mat. Forskarna bakom projektet har tidigare visat på sambandet mellan stress, förändrad tarmflora och hjärtkärlsjukdom. I projektet ville de undersöka om arbetsrelaterad stress kan kopplas till förändrad tarmflora och i förlängningen hjärt-kärlsjukdom. Målet var bättre diagnosmöjligheter och bättre behandling.
Cirkulationsorganens sjukdomar
Forskarna ville undersöka om arbetsrelaterad stress förändrar tarmfloran och om det i så fall är förenat med bukfetma samt ökad risk för åderförkalkning, stroke och hjärtinfarkt. Målet var att bättre kunna förebyggas hjärt-kärlsjukdomar, som är de sjukdomar som dödar flest personer i samhället.
Forskarna hämtade in data från olika register. Bland annat från ett omfattande forskningsregister som kallas SCAPIS med en mängd olika hälsorelaterade uppgifter och ett lokalt register vid Sahlgrenska universitetssjukhuset med data om tarmflora. De undersökte även vilken roll ålder, BMI, fysisk aktivitet, diet med mera spelade i sammanhanget.
Jobbrelaterad stress verkar inte påverka tarmfloran. Däremot verkar en förändrad tarmflora kunna påverka jobbrelaterad stress. Tarmfloran har ett samband med riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom som exempelvis bukfett. Fördelningen av fettvävnad i kroppen hade den största kopplingen till tarmfloran, men alkoholintag, rökning, frukt och fiber i dieten samt vissa läkemedel hade också ett samband. Tarmfloran var kopplad till en viss markör för vaskulär inflammation som tyder på risk för hjärtkärlsjukdom. Resultaten sprids via vetenskapliga publicering, en populärvetenskaplig webbsida, föreläsningar samt filmer på Youtube.
Professor,
Göteborgs universitet
Cirkulationsorganens sjukdomar