Förenklade exponeringsbedömningar av vibrationer - ett viktigt verktyg i det systematiska arbetsmiljöarbetet?

Vibrationer från fordon och vibrerande verktyg kan ge skador på blodkärl och nerver. Projektet underlättade riskbedömning av vibrationer genom att ta fram en lättanvänd hemsida och en mobilapp. Tanken var att de som utsätts för vibrationer i arbetet själva ska kunna göra en bedömning med hjälp av de verktyg som projektet tog fram. Enklare riskbedömningar gör att färre drabbas av vibrationsskador.

Projektperiod: 2018-08-01 - 2020-07-30
FoU-program: 2/2017

Förebygga

Metoder, verktyg och utrustning

Vibrationer

Syfte

Det finns en svensk vibrationsdatabas med information om vibrationer från cirka 400 fordon och 2.700 verktyg. Om arbetstagare själva får möjlighet att föra förenklade vibrationsbedömningar så kan den förbättras betydligt. Projektet skulle ta fram en mobilapp och hemsida som möjliggör det. En förbättrad vibrationsdatabas ger bättre förebyggande arbete och därmed färre skador.

Genomförande

Projektet tog fram förslag på en mer användarvänlig hemsida för vibrationsdatabasen och en mobilapp för vibrationsmätning. Appen och hemsidesförslaget utvärderades av skyddsombud, arbetsgivare med flera när det gäller främst användarvänlighet. Hemsidan och appen vidareutvecklades sedan utifrån synpunkterna. Totalt 90 företag bjöds in att delta i undersökningen. En del av dem var med på ett informationsmöte om verktygen och riskbedömningar, ytterligare andra var inte det. Därmed kunde forskarna även se vilken roll information om appen och riskbedömningar spelar.

Resultat

Databasen har gjorts om så att den fungerar även för läsplattor och mobiltelefoner. Instruktionsfilmer har lagts till och sökningar i databasen har förenklats. Det har blivit lättare att ta fram värden för olika maskiner och verktyg och därmed beräkna den dagliga vibrationsdosen. Projektet har lett till enklare sätt för vanliga arbetstagare att riskbedöma vibrationer. Därmed förbättras det förebyggande arbetet mot vibrationsskador. Studien visar också att appen och den nya hemsidan ger fler riskbedömningar. Projektet bidrar till ökad medvetenhet om risker med vibrationer. Resultaten sprids via myndigheter, branschorganisationer, arbetsmedicinska kliniker, utbildningar och tidskrifter.

Hans Göran Pettersson

Forskare,

Umeå universitet