Ny modell för att minska risker för ohälsa till följd av helkroppsvibrationer och långvarigt stillasittande vid transportarbete i skogsindustrin

Förare av timmerlastbilar tillbringar en stor del av arbetsdagen stillasittande och utsätts samtidigt för helkroppsvibrationer i fordonen. Vibrationerna gör att de riskerar att drabbas av smärta och värk i rygg och nacke och stillasittandet ökar risken för hjärt-kärlsjukdom och diabetes. Arbetsgivaren är skyldig att bedöma dessa risker men idag saknas riktlinjer för hur man kan arbeta systematiskt med att minska dem. I projektet utvecklar man en modell för förebyggande arbete för att bidra till att minska riskerna vid stillasittande och helkroppsvibrationer i transportbranschen.

Projektperiod: 2022-09-01 - 2025-12-31
FoU-program: 2/2022

Förebygga

Metoder, verktyg och utrustning

Vibrationer

Syfte

Projektets syfte är att kartlägga stillasittande och helkroppsvibrationer vid körning av timmerlastbil och för att utveckla en modell som gör det möjligt att systematiskt bedöma riskerna vid detta arbete.

Genomförande

Projektet genomförs i samverkan med ett projekt där man utvecklar en metod för att mäta förares exponering för just dessa risker och i samarbete med transportbranschen.Förväntat resultatProjektet förväntas resultera i en modell som med utgångspunkt i det systematiska arbetsmiljöarbetet gör det möjligt att förebygga och minska riskerna vid stillasittande och helkroppsvibrationer.

Jens Thage Wahlström

Umeå universitet