Under senare år har det varit en stor etablering av olika skönhetsbehandlande verksamheter, till exempel ögonfransförlängning och nagelbehandling. Ögonfransstylister och nagelteknologer arbetar med produkter som innehåller akrylater och cyanoakrylater. Det är ämnen kan ge luftvägsbesvär och eksem. Det är vanligt att man arbetar i lokaler som inte är anpassade för verksamheten till exempel avseende ventilationens utformning. Ofta används personlig skyddsutrustning som inte skyddar mot akrylater.
Risk
Exponering
Projektets övergripande syfte var att systematiskt undersöka arbetsmiljö, kemisk exponering och arbetsrelaterad ohälsa bland ögonfransstylister och nagelteknologer i Sverige. Vi ville också öka arbetstagarnas kunskap om hur man kan arbeta säkert med akrylater, cyanoakrylater och andra kemiska ämnen som förekommer i arbetsmiljön hos ögonfransstylister och nagelteknologer.
1. Kartläggning av ögonfransstylisters och nagelteknologers arbetsmiljö, kemiska exponering och arbetsrelaterade ohälsa genom enkätfrågor. 2. Enkätundersökning av ögonfransstylisters och nagelteknologers arbetssituation under covid-19-pandemin. 3. Luftprovtagning och analys av akrylater och cyanoakrylater på salonger för ögonfransförlängning och nagelbehandling. 4. Utbildningsmaterial om hur man kan jobba säkert med akrylater med speciellt fokus på ögonfransstylister och nagelteknologer.
Enligt självrapporterade uppgifter hade drygt 50 % av fransstylisterna och nagelteknologerna haft luftvägsbesvär, 42 respektive 55 % hade haft ögonbesvär och 14 respektive 25 % hade haft eksem det senaste året. Många använde enkla munskydd och en del använde tunna handskar som inte skyddar tillräckligt mot akrylater. Under pandemin minskade kundantalet hos de flesta, men samma personliga skyddsutrustning användes. Akrylat- och cyanoakrylathalter var låga i salongsluft enligt preliminära mätdata.
Med dr,
Karolinska Institutet