Onboarding version 2.0: Strategier för att förebygga negativa konsekvenser av stress hos unga vuxna

Att vara ny i sitt yrke eller på en arbetsplats är i allmänhet stressande. Ofta används någon form av inskolning på arbetsplatsen, så kallad onboarding, där nyanställda ges en chans att komma in i arbetsgruppen och sin nya arbetsroll. Projektet tog fram förslag på inskolningsinsatser som dämpar nybörjarstressen. För att göra detta skulle forskarna undersöka vad som gynnar respektive motverkar nyanställdas proaktivitet och återhämtning.

Projektperiod: 2019-02-01 - 2023-02-01
FoU-program: Ung i arbetslivet

Förebygga

Syfte

Projektet skulle studera onboarding-processer för mer kunskap om vilka utmaningar ungdomar som är nya i arbetslivet står inför och hur de kan hanteras. Utifrån den kunskapen skulle projektet ta fram insatser som gynnar proaktivitet och återhämtning hos nyanställda. Bägge är viktiga för att hantera stress.

Genomförande

Forskarna började med att studera introduktionsprogram med hjälp av litteratur, intervjuer och observation. I del två samlade forskarna in data om förväntningar och farhågor från studenter som skulle ta examen. De följdes sedan under den första tiden i arbetslivet med frågor om stress, proaktivitet, återhämtning med mera. I den fjärde delen ställde forskarna frågor till chefer och medarbetare i företag där de nyutexaminerade ungdomarna börjat arbeta. Frågorna handlade bland annat om strategier för lärande och attityder till nyanställda. Utifrån resultaten tog forskarna fram en uppdaterad modell för onboarding som fokuserar på proaktivitet och återhämtning.

Resultat

Utmaningar för nyanställda är bland annat många nya intryck, osäkerhet kring sin kompetens och social utsatthet. Det är viktigt att inboarding får ta tid, att nyanställda får tillräcklig information och att man har tydliga mål med och utvärderar onboardingen. Projektet ger nya kunskaper om hur man kan skapa en hållbar introduktion för nybörjare på arbetsmarknaden samt vad som motverkar en sådan inskolning. Studien ger också nya modeller för onboarding. Det kan leda till att nyanställda snabbare blir ansvarsfulla medarbetare samt mer nöjda och benägna att stanna på arbetsplatsen. De rapporter som forskargruppen tagit fram sprids bland annat via deras hemsida.

Petter Rudman Gustavsson

Professor,

Karolinska Institutet