Ljudmaskering i öppna kontorsmiljöer: Interventionsstudie av effekter på arbetsmiljö och personal

Öppna kontorsmiljöer blir allt vanligare. Forskning tyder på att sådana arbetsmiljöer ökar stress och minskar produktiviteten. Bland annat på grund av störande ljud. Forskningsprojektet undersöker hur man kan dölja störande ljud i sådana miljöer med hjälp av ljudmaskering (aktiv tillförsel av anpassade ljud) och hur en sådan implementation påverkar stress och välmående hos de anställda.

Projektperiod: 2020-05-01 - 2024-04-30
FoU-program: 4/2019

Förebygga

Metoder, verktyg och utrustning

Exponering

...

Syfte

För att bidra till möjligheterna att förbättra den akustiska miljön och anställdas välmående i öppna kontorslandskap undersöktes hur två olika ljudmaskeringar, en med konventionellt ljud i form av ”pink noise” och en med ett mer designat ljud baserat på naturljud, upplevdes och kunde maskera störande ljud i öppna kontorsmiljöer. Studien fokuserade utfallen för personalens komfort, stress och välbefinnande.

Genomförande

Projektet genomfördes i tre kontorsmiljöer med två varianter av ljudmaskering. Totalt deltog sextioåtta deltagare jämnt fördelade i de tre kontorsmiljöerna. Dessa exponerades vid sina fasta kontorsarbetsplatser under två tioveckorsperioder, i en delvis balanserad design. Upplevelsen av ljudmaskeringsljuden utvärderades genom enkäter före, under och efter exponeringsperioderna. Enkäterna kompletterades med akustikmätningar och intervjuer.

Resultat

Ljudmaskering som metod verkar fungera i den studerade formen av öppna kontorsmiljöer, men dess avsedda effekter på komfort, stress och välbefinnande tycks milda och är svåra att påvisa. Samtidigt kan vissa individer uppleva ljudmaskeringen som påträngande. Vidare använder en stor andel (> 50 %) av personalen trots ljudmaskering ofta hörlurar när de befinner sig i kontorslandskapen.

Jonas Borell

Lunds universitet