Smittor som kan vara farliga, som det nya coronaviruset, sprids regelbundet i vården. Vårdpersonal kan då utsättas för risker. Målet med projektet var att minska vårdpersonalens risk att bli smittad genom att undersöka hur luftburna virus beter sig på vårdavdelningar och vad som ökar respektive minskar smittrisken. Projektet utvärderade också åtgärder för att skydda personalen och kom med rekommendationer för att förhindra smitta.
Utvärdering och uppföljning
Virus
Projektet skulle minska risken för att vårdpersonal som arbetar med smittsamma patienter smittas i arbetet. Det skulle göras genom att bland annat analysera hur smittämnen på vårdavdelningar rör sig i luften och vilka arbetsmoment som ökar smittrisken.
Först gjordes en serie analyser av luften på vårdavdelningar med smittsamma patienter. Virusmängderna i luften uppskattades med luftprovtagningar, vilka jämfördes med de mängder av virus som krävs för att bli smittad. Analyserna gjordes vid infektionskliniker på flera platser i Sverige. Luften i utsatta lokaler undersöktes också i samband med respiratorbehandling, syrgasbehandling, medicinsk akutvård med flera vårdmoment. Forskarna undersökte även smitta från symptomfria personer och personer som nyligen fått symptom. Mätningarna fokuserade i princip enbart på SARS-CoV-2, det virus som orsakar covid 19.
Studien visar att ventilation och luftrenare minskar mängden virus på sjukhus. Respiratorbehandling ökar inte spridningen av virus till luft. Spridningen av virus från vårdsalar till personalutrymmen är nästan obefintlig. Virus som andas ut är så små att de kan passera munskydd. Projektet ger ny information om spridning av smittsamma virus via luften på infektionskliniker. Kunskaperna kan användas för att minska risken att vårdpersonal smittas. Projektet tog också fram en särskild utbildning till vårdpersonal och experter om luftburen smitta. Den ger bland annat information om hur luftburna partiklar sprids och hur man kan skydda sig mot luftburen smitta. Resultaten sprids via tidskrifter, undervisning, massmedia, konferenser och fackliga organisationer.
Professor,
Lunds universitet