Kamerabaserad mätning av vitalparametrar och prioritering vid misstänkt Covid-19 infektion

När man bedömer hur allvarligt sjuk en covidpatient är så mäts olika vitalparametrar: syrehalten i blodet, kroppstemperaturen, blodtrycket med mera. Men mätningarna innebär en risk för att vårdpersonalen smittas. Det finns ny teknik för att göra dessa kontroller utan kroppskontakt. Den bygger på särskilda kameror som läser av patienten och ett dataprogram som bearbetar informationen. Projektet undersökte om metoden är lika tillförlitlig som de metoder som används i vården idag. Metoden skulle kunna användas både på sjukhus och i äldrevården.

Projektperiod: 2020-05-01 - 2021-04-30
FoU-program: Temautlysning Covid-19

Utvärdering och uppföljning

Virus

Syfte

Projektet skulle undersöka om ny kamerabaserad teknik ger lika bra resultat som traditionella mätmetoder för vitalparametrar i vården.

Genomförande

Studien genomfördes på sjukhus på patienter som tagits in för misstänkt covidinfektion. Först mättes deras värden med standardutrustningen, sedan med den särskilda utrustningen som bestod av höghastighetskamera, en kamera som arbetar med infrarött ljus och mjukvara som analyserar informationen. Metoderna jämfördes sedan. Forskarna hämtade också olika data från register, bland annat dödsorsaksregistret och patientregistret.

Resultat

Projektet visar att den nya metoden kan användas för mätning av så kallade vitalparametrar. Det finns vissa skillnader mellan de bägge metoderna, visar preliminära resultat från projektet. Den tekniska utrustningen för mätning kommer att utvecklas och utvärderas ytterligare. Resultaten från studien sprids bland annat via vetenskapliga konferenser och publiceras i vetenskapliga tidskrifter.

Ronny Gunnarsson

Professor,

Göteborgs universitet