Tidigare forskning visar att personal inom äldreomsorg erfar stress och en bristande arbetsmiljö. Att arbeta under en pandemi innebär att personalen utsätts för stress i ännu högre grad och även förväntas skydda de äldre från smitta, något de inte är kvalificerade för och utan organisatoriska förutsättningar. Därför behövs mer forskning om hur personal som arbetar inom Sveriges äldreomsorg erfar hur det är att arbeta under pandemin Covid -19 i Sverige.
Risk
Hållbart arbetsliv
Kommunikation
...
1.1 Syftet med studie är att belysa vård- och omsorgspersonals erfarenheter av att arbeta inom särskilt boende och hemtjänst under Covid 19 - pandemin i Sverige. Den personal som avses är undersköterskor och vårdbiträden som arbetar för privata och kommunala aktörer.
Under våren och hösten 2022 samlades data genom en enkätundersökning med 1114 undersköterskor och vårdbiträden från hela landet. Under våren 2023 genomfördes fyra fokusgruppsintervjuer med personal inom hemtjänst respektive särskilt boende. Uifrån insamlad data är två artiklar publicerade och den tredje (av totalt tre) artikeln är submittad och under review.
Resultatet av enkätundersökningen visar att organisatoriska faktorer är det som främst påverkar den psykosociala arbetsmiljön under corona-pandemin. Resultatet från fokusgruppsinterjvuerna visar att om personalen har ett gott ledarskap och en närvarande chef fick de bättre stöd under Covid-pandemin. Majoriteten saknade dock en närvarande chef som gav dem stöd. Personalen mötte många etiska utmaningar i sitt arbete, de saknade återhämtning samt resurser för att motverka smittspridning.
Docent,
Mälardalens universitet