Att skapa en attraktiv arbetsplats där lärare vill och orka jobba är en av de stora utmaningar som svenska skolor står inför idag. I vissa kommuner slutar så många som 15–25 % av lärare varje år. För att förbättra lärares arbetssituation och minska deras arbetsbelastning har regeringen infört läraravlastande tjänster. Forskning visar dock blandande resultat vad gäller effektiviteten av dessa tjänster och skolor efterlyser stöd kring hur dessa tjänster bäst implementeras och organiseras.
Förebygga
Friskfaktorer
Arbetsbelastning
...
Projektets övergripande syfte är att öka kunskapen om effekter av en potentiellt central friskfaktor (läraravlastande tjänster) för en mycket viktig yrkesgrupp: Lärare. Projektets övergripande frågeställningar är: Vad är effekterna av läraravlastande tjänster på lärares arbetsbelastning och stress? Hur kan implementeringen och organisering av läraravlastande tjänster i skolor förbättras?
Projektet applicerar en mixed method design och innehåller ny datainsamling som består av web-enkäter till lärare (n=2000) vid baslinje, 6- och 12 månader samt fokus-gruppintervjuer (n=4) med lärare, läraravlastande yrkesgrupper, rektorer och representanter från kommunal förvaltning. Rekrytering av deltagare kommer att ske genom SCBs lärarregister och våra befintliga kontakter inom skolor.
Vi förväntar oss att resultatet kommer att belysa effekter av läraravlastande yrkesgruppers på lärares arbetsmiljö och hälsa, samt hur samverkan mellan lärare och läraravlastande yrkesgrupper fungerar. För att säkerställa att dessa yrkesgrupper används effektivt kommer projektet även att leda till kunskap om hur skolor på bästa sätt kan implementera och organisera läraravlastande tjänster.
Dr.,
Karolinska Institutet