Utmattningssyndrom är den främsta orsaken till långtidssjukskrivning i Sverige men det saknas kunskap om diagnosens validitet och effektiva behandlingar. Internationellt studeras utmattning över en rad kliniska tillstånd. Ny forskning indikerar att utmattning är ett transdiagnostiskt symtom snarare än en diagnosspecifik patologi, vars prognos påverkas av kognitiva och beteendemässiga mekanismer. Detta talar för att en transdiagnostisk kognitiv beteendeterapi (t-KBT) skulle kunna vara hjälpsam.
Implementering
Utvärdering och uppföljning
Psykiska sjukdomar och syndrom samt beteendestörningar
Projektet avser att öka kunskap om utmattning som transdiagnostiskt symtom genom att longitudinellt studera både subjektiva och objektiva hälsomått över olika kliniska tillstånd där utmattning är ett centralt symtom. Projektet avser även att undersöka effekten av en ny transdiagnostisk behandling för att minska utmattning, öka funktion och förebygga långtidssjukskrivning.
Personer i arbetsför ålder (N=500) med funktionsnedsättande utmattning rekryteras från primärvård och inkluderas i en randomiserad kontrollerad multicenterstudie. De slumpas till t-KBT eller till sedvanlig vård. Primärt utfall är förändring i svårighetsgrad av utmattning pre- till post-behandling med uppföljning efter 1 år. Sekundära utfall innefattar objektiva mått på kognitiv funktion, sjukskrivningsdagar, vårdkonsumtion samt fysisk aktivitet och sömn.
Hypotesen är att det finns gemensamma biopsykosociala sårbarhetsfaktorer som utvecklar och upprätthåller svår utmattning, oavsett huvuddiagnos. Vi förväntar oss att t-KBT är mer effektiv än sedvanlig vård för att minska symtom och sjukfrånvaro och att resultat kan generaliseras till personer med olika psykosocial och klinisk bakgrund samt till personer med olika anställningsformer inom olika arbetssektorer.
leg. psykolog, PhD,
REGION STOCKHOLM
Psykisk ohälsa är den vanligaste orsaken till sjukfrånvaro idag. Det är vanligt att personer med psykisk ohälsa också lider av...
Implementering
Utvärdering och uppföljning
Psykiska sjukdomar och syndrom samt beteendestörningar