Sjukskrivningar utgör en betydande samhällsutmaning. Företagshälsovården, med sin expertis inom arbetslivsinriktad rehabilitering, saknar dock utvärderingar gällande dess effektivitet i att minska sjukskrivningslängder och främja snabbare återgång i arbete jämfört med primärvården.
Arbetsåtergång
Hälsoekonomi
Studien avser att utvärdera om sjukskrivningar hanterade av företagshälsovården resulterar i kortare sjukskrivningsperioder, oftare deltidssjukskrivning, fler rekommendationer om arbetsanpassningar eller lägre risk för återfall i sjukskrivning. Baserat på detta görs också en analys av eventuella samhällsekonomiska vinster jämfört med sjukskrivning i primärvården.
Genom att matcha data från flera register för alla i Sverige som varit sjukskrivna under 2022-2024, analyseras sjukskrivningslängd, antal sjukdagar, sjukskrivningsgrad och återfall i sjukskrivning. Analysen justeras för diagnos, individuell komorbiditet, kön, ålder, yrke, företagsstorlek, bransch och arbetsmarknadsregion. Analysen görs med hjälp av poisson-regression och binär logistisk regression. En hälsoekonomisk analys av skillnader i direkta och indirekta kostnader görs.
Studien förväntas ge insikter om företagshälsovårdens förmåga att effektivisera sjukskrivningsprocessen och bidra till snabbare återgång i arbete, samt eventuella samhällsekonomiska vinster jämfört med sjukskrivning i primärvården.
Docent,
Karolinska Institutet