Elektrifiering av transporter är avgörande för den gröna omställningen av samhället. Det sker stora satsningar inom tillverkning och återvinning av litiumjonbatterier (LiB) för elfordon, och det är viktigt att säkerställa en hälsosam arbetsmiljö för de som arbetar inom den nya gröna industrin. Metallerna kobolt, nickel och litium som används i LiB har kända allvarliga negativa hälsoeffekter, dock saknas kunskap om yrkesexponering och potentiella hälsorisker för arbetarna i denna nya bransch.
Risk
Arbetssjukdomar
Exponering
...
Det övergripande syftet med projektet är att säkerställa att tillverkning och återvinning av LiB för elfordon sker på ett säkert och hållbart sätt så att arbetsrelaterad ohälsa förebyggs. I projektet undersöks exponering för kobolt, nickel och litium samt potentiella hälsoeffekter bland anställda inom tillverkning och återvinning av LiB. Eftersom branschen befinner sig i ett tidigt skede finns ett preventivt syfte i att förebygga arbetsrelaterad ohälsa.
Exponering för kobolt, litium och nickel undersöks genom upprepade mätningar i luft och hud samt biologisk provtagning av blod och urin. Potentiella hälsorisker värderas genom luftvägsundersökningar, kartläggning av hudbesvär och analys av markörer för effekter på njurar och sköldkörtel. Resultaten integreras och används för hälsoriskbedömning och för att ta fram rekommendationer. Vi avser även studera hur kraven på personlig skyddsutrustning kan balanseras med risken att utveckla hudbesvär.
Projektet förväntas bidra till ökad förståelse av exponeringen för metaller via luft och hud och hur denna bidrar till det totala upptaget i kroppen. Det ger underlag för eventuell biologisk monitorering av litium, kobolt och nickel av anställda samt rekommendationer för att kunna ta fram medicinska kontroller. Projektet ska resultera i kunskapsunderlag för hälsoriskbedömningar och förslag till effektiva preventiva åtgärder för att förhindra exponering och säkerställa en hälsosam arbetsmiljö.
Dr,
Göteborgs universitet