Vårdpersonal drabbas ofta av belastningsskador i nacke, axlar, armar och rygg. Vanliga orsaker är hög fysisk och mental arbetsbelastning, lyft eller förflyttningar, som när vårdpersonal hjälper en vårdtagare med en personförflyttning. Det behövs ökad kunskap om hur interventioner för säkra personförflyttningar kan utformas och implementeras på både individ- och organisationsnivå som en del i det systematiska säkerhetsarbetet inom svensk hälso- och sjukvård och omsorg.
Förebygga
Risk
Utvärdering och uppföljning
...
Målsättningen med projektet som genomförs inom hälso- och sjukvård samt omsorg är att främja en säker arbetsmiljö och vårdmiljö, att öka kunskapen om interventioner för säkra personförflyttningar där skador bland vårdpersonal och vårdtagare kan förebyggas. Det övergripande syftet med projektet är att beskriva hälsa, arbetsmiljö och säkerhetskultur på arbetsplatser samt att implementera och utvärdera metodiker och strategier för säkra personförflyttningar på individ- och organisationsnivå.
En kluster randomiserad kontrollerad studie genomfördes under 2023-2024 vid 47 arbetsplatser inom hälso- och sjukvård samt omsorg i Sverige. Analyser av kvantitativ och kvalitativ data samt författande av fem manuskript sker under 2025-2027. I Projektet genomförs 2026 även en kvalitativ studie där högsta vård- och omsorgschefer intervjuas för att ge ökad kunskap om strategiska förutsättningar för implementering av riktlinjer och rutiner för säkra personförflyttningar.
Vi förväntar oss att forskningen bidrar med kunskap om hur arbetet ska organiseras för att stärka säkerhetskulturen och arbetsmiljön på arbetsplatser inom regional och kommunal hälso- och sjukvård kopplat till personförflyttningar. Vi vill studera om arbetsplatsinterventioner på individ och organisatorisk nivå kan bidra till att utveckla rutiner och arbetssätt för att skapa säkra personförflyttningar. Lärande om framgångsrika arbetssätt kan ligga till grund för evidensbaserade rekommendationer.
Biträdande professor, Ergonom/leg fysioterapeut,
Region Östergötland