Medicinska kontroller för handintensivt arbete – hur (jämlikt) är det implementerat?

Ca 33% av alla sysselsatta utför handintensivt arbete, dvs repetitiva, hastiga handrörelser med kraft, t ex i branscher med paketering, montering, städ och omvårdnad. Arbetsmomenten är kända riskfaktorer för muskuloskeletala besvär i nacke, arm och hand. Kvinnor har högre förekomst av muskuloskeletala besvär än män. För 5 år sedan införde Arbetsmiljöverket föreskriften om medicinska kontroller i arbetslivet (MKA) vid handintensivt arbete. Frågan är hur väl och jämlikt den är implementerad?

Projektperiod: 2025-11-03 - 2028-11-03
FoU-program: FoU-projekt Arbetsmiljö, augusti 2024

Förebygga

Risk

Utvärdering och uppföljning

...

Syfte

Syftet med projektet är att öka kunskapen om organisatoriska förutsättningar för implementeringen av MKA vid handintensivt arbete i branscher där manuellt arbete med handintensivt arbete kan förekomma. Projektet har ett köns- och genusperspektiv för att undersöka eventuella skillnader mellan könssegregerade branscher samt mellan kvinnor och män, vilket synliggör maktrelationer och handlingsutrymme för implementering. Målet är ökad förståelse av hur det preventiva arbetet kan förbättras.

Genomförande

Projektet har tre delstudier, samtliga i kontexten där manuellt och handintensivt arbete utförs: 1) Enkätstudie om arbetsmiljö, hälsa, riskbedömning och MKA som inkluderar arbetstagare, chefer, skyddsombud och ergonomers perspektiv 2) Studie om dokumenterade riskbedömningar och MKA 3) Kvalitativ studie där chefer, skyddsombud och ergonomer intervjuas om systematiskt arbetsmiljöarbete, införandet av MKA för handintensivt arbete och dess betydelse ur ett genusperspektiv.

Resultat

Genom att belysa manuellt arbete inom olika branscher och medicinska kontroller för handintensivt arbete ur ett köns- och genusperspektiv får vi fördjupad kunskap om hur väl och jämlikt medicinska kontroller vid handintensivt arbete är implementerat på könssegregerade arbetsplatser och om det är integrerat i det systematiska arbetsmiljöarbetet.

Emma Gunilla Nilsing Strid

Docent,

Region Örebro län